БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Вярно или невярно?

Има игри, които са толкова хубави, че ни се иска, като пораснат децата, да ги поставим на възглавница от тъмночервен плюш в стъклен шкаф или в скрина с чеиза. За да играят с тях и внуците. „Вярно или невярно“ от „Хиполенд“ е точно една такава игра.

Какво представлява играта?

В тази игра има над 1000 забавни въпроса от най-различни области. Играчите, които по препоръка в анотацията са над осемгодишни, но на практика може и да са 6+, трябва да предположат дали твърденията във въпросите са правилни или грешни. Има цветни бутони за до пет играчи и три рунда с различна трудност и правила. Последният е за бързина. Печели този, който има най-много верни отговори и е най-чевръст.

„Глас зад кадър“ задава въпросите, отчита резултата, порицава или насърчава играчите. Той може да бъде мотивиращ като „госпожа“ (Браво! Това беше трудно!), емоционален като спортен коментатор (Жалко!..) или реторичен като родител (Май в нищо не вярваш, нали?).

Във „Вярно или невярно“ има и бутон „Пауза“. Натискате го, за да чуете пак въпроса, да похапнете сладолед или да се насладите на миг тишина. Този бутон е много ценен – нали знаете как децата говорят едно през друго, на фона на хип хоп, центрофугата на „Перла 06“ или шума на водата, с която се пълни вечерната вана.

„Пауза“-та може да се използва и за да направите справка за нещо, което чувате за първи път, в google или пък в „Большая советска енциклопедия“. Истина ли е например, че кучето на Наполеон се е казвало Наполеон? Ако съдим по егото на императора, бихме предположили, че това е така. Но не е. Кучето е било черен пудел на име Мусташ, сражавало се е в няколко полка и името му заема почетно място сред френските бойци.

Повече за правилата на „Вярно или невярно“ можете да разберете тук. Ако пък не обичате инструкции, чуйте демото на играта. „Гласът зад кадър“ разяснява всичко за по-малко от минута.

Какви са въпросите?  

Най-разнообразни: лесни, трудни, смешни, сериозни. Има свързани с общата култура (Наистина ли първият човек, летял в космоса, е американец?), географията (Вярно ли е, че на север България граничи с Турция?), биологията (Кожата на полярната мечка е кафява.), анатомията (Сърцето на мъжа бие по-бързо от това на жената.), физиката (Горещата вода замръзва по-бързо от студената.), спорта (В миналото в олимпийските игри кофеинът се е считал за допинг.) и др.

Има лесни за отгатване: Уилям Шекспир е и името на един изследовател. Само на пръв поглед нелогични: Вентилаторът не понижава температурата на въздуха. Спорни: Доматът е плод (така твърдяха и в детската, но в училище ги опровергаха); Фъстъците са бобови растения (а не ядки); Най-силният мускул в човешкото тяло е на гърба (не беше ли на езика?).

Има такива, които ни подтикват да разказваме на децата си с жар за някои чудатости: Атакама е най-сухата пустиня на земята. А знаете ли, мили деца, че там няма и следа от жив организъм, с което прилича на планетата Марс? В Чехия хората хвърлят грах по младоженците. В Испания пък отброяват секундите до настъпването на новата година, като ронят грозде и пъхат зрънцата му едно по едно в устата си. Вярно ли е, че някои птици летят, докато спят? Не, но пък делфините спят само с едното си око и плуват насън. Вярно ли е, че сълзите на крокодила са сладки на вкус? Трудно може да се провери, освен ако не сме Любопитното слонче от приказката на Ръдиърд Киплинг и попитаме крокодила в сънно-бездънната глинесто-тинеста река Лимпопо.

На детската маса или в колата

Можете небрежно да оставите „Вярно или невярно“ на детската маса в по-обикновен ресторант или на площадката до него, за да видите каква игра настава (ще можете, освен това, и спокойно да си кажете „Наздраве!“). Може до оставите детето самО да си играе – едновременно да е жълт играчо, син играчо, лилав играчо. Инак, играта е за от двама до петима включително.

„Вярно или невярно“ е идеална за път. Братчето и сестричето ще си натискат бутон след бутон, докато вие си почивате или разсъждавате наум върху наученото от играта. Шотландците например не носели нищо под полите си. Как ли да се провери това, освен ако див вятърът не повдигне случайно карето на мъжа?

И все пак...защо?

Случвало ли ви се е да отидете на кино с децата и да се чудите как може да им е интересно? Майтапите са плоски, кадрите преливат от кич. Такъв ли вкус възпитаваме, чудите се, но продължавате да гледате в екрана, надявайки се поне музиката на финала да е хубава. Във „Вярно или невярно“ е точно обратното – тази игра е и за родители. Всеки член на семейния, роднински и приятелски кръг ще „си тръгне“ от нея с „нещо“ забавно.

„Вярно или невярно“ е на френската марка Zanzoon, която присъства в 35 държави. На тази марка са и обичаните от децата „Интерактивна карта на света“, „Супер вълшебният Джин“, „Познай“ и „Майстор Мемо“. Всички те стимулират знанието чрез забавление. Затова, ако ги харесвате, попълнете „колекцията“ си с „Вярно или невярно“. За задоволяване на безкрайното любопитство на децата и жаждата им за открития Zanzoon със сигурност имат повече принос от поредните стикита във веригите за храна.

 

Назад към всички статии