БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Новата образователна игра на „Хиполенд“ – „Категория Х“

Помните ли как като малки играехме на град и държава? Единият играч изрича „А“ и почва да произнася наум азбуката. Другият казва „Стоп“. После всеки изброява град или държава с буквата, на която е спряло броенето, докато се изчерпат възможностите. Или поне тези, които знаем. Нещо подобно е и в най-новата игра на Хиполенд – Категория Х. С тази разлика, че в нея има повече теми и че може да се играе от децата, приятелите им, братовчедите, родителите, баба и дядо – за много смях, с отметната глава назад.  

Какво представлява играта

Категория Х съдържа диск със стрелка, пясъчен часовник за засичане на време, картончета, на които се пишат отговори, маркери с гумичка за изтриване, тесте карти с букви от българската азбука (без ер голям и ер малък) и 40 жетона.

Стрелката на диска сочи към различни категории: растение; дърво; плод; зеленчук; име на момче или момиче; предмет; професия; животно; филм; град; държава; известна личност. Първият играч завърта диска, докато стрелката спре. После тегли карта и я показва на останалите.  Всички трябва да напишат за 10 секунди дума с буквата от картата – в категорията, към която сочи стрелката. Например, ако стрелката е спряла на „животно“, всеки играч трябва да напише животно с „г“ („гущер“, „глиган“ и т.н.). Целта е отговорът на този играч, който е теглил картата, да е различен от отговора на останалите. Ако е така, играчът печели жетон. Ако и други са написали същата дума, никой не печели нищо. Ако пък стрелката замръзне на „Х“, се пропуска ход или се отнема точка. Победител е този, който първи събере 10 жетона.

В Категория Х може да включите и деца от подготвителна група – с думи за „животно“, „растение“, „име на момче или момиче“, „плод-зеленчук“, „предмет“. Повече за правилата – в инструкцията, а за това как да се забавлявате докато играете – във видеото.  

Изненадите

Познанията на децата ни, общо взето, са ни известни на нас, родителите. Подгответе се обаче за изненади. За ВИП персона с „К“, например, седемгодишната написа „Свети Кирил“ („Отпред сложих „Свети“, за да не решите, че имам предвид съседа Кирил“). Осемгодишният даде за пример Лионел Меси за известна личност с „М“ и се озадачи, че седемгодишната не знае кой е. „А ти знаеш ли коя е Фрида Кало?“, попита тя. За град с „Л“ получихме отговор „Лима“ („Столицата на Перу, мамо, знам го от монополи-то!“), а за град с „Д“ – „Долна баня“ („Видях го на табела, докато пътувахме към село Валевци“).

Да оставим децата да ни победят

За да дадете шанс на децата да ви разгромят, предположете каква дума ще им дойде наум. Ще се сетят бързо за Габрово, а не за Гьотеборг, нали? Ще напишат Париж, щом заедно сте били там.  Падат ли си по ягоди, оставете ги да изпишат с усърдие думичката за любимия плод.

Някои победи ще се случат по default. Отговорите на баба, дядо, мама и тате естествено се разминават с тези на децата. За филм със „С“ едно от децата написа „Семейство Касагранде“, а родителите – „Синьо лято“. За филм с „Т“ дядо посочи „Туин Пийкс“, а не „Тандърмен срещу Тандърмен“. Баба, сигурно защото е винаги покрай печката, хал хабер си нямаше от „Рок училище“ по детските канали. Но гордо изписа заглавието на първата сапунена опера – „Робинята Изаура“.  

Можете да позволите леко шикалкавене. Ако стрелката спре на „Х“ и би трябвало да се отнеме жетон, направете се на ни лук ял, ни лук мирисал. Децата ще я преместят на категория, ще ви казват „Гръч! Гръч!“, докато теглите от тестето карта, за да ви се падне нещо невъзможно – животно с „й“, да кажем. 

„Категория Х“ толерира измислянето на нови правила. Договорете се например какво да е  правилото, ако никой не може да напише филм с „Ю“ или държава с „Ц“. Приемете, че героите от книгите и филмите са „наистинка“. Дайте един жетон на детето, ако за животно с „м“ е написало „муслон“ (от „Мечо Пух“), а за известна личност с „А“ - „Астерикс“ (от френския комикс).  Ако стрелката се падне между две теми, бройте го за „калъч“ като при хвърлянето на зара в „Не се сърди-чето“ и нека децата теглят нова карта и завъртят наново диска със стрелката.  

Разказвачи на истории

Ако пък изпаднете в носталгично настроение (или „ретро“, както е модерно да се казва), имате полезен ход. Да разясните например че поп рок дивата Тина Търнър е Тина „Стругарката“ (a turner на английски език означава „стругар“), а името на инди бандата Doors е „Вратите“. За „име на момче или момиче“ обяснете, че при южните ни съседи има обичай бебето да е без име, докато не се кръсти в църква. И че е нормално, след като го кръстят, майката да го нарича Елефтерия, а бащата – Марал.   

Харесате ли тази игра, разгледайте други подобни.  С „Буквокуб“, „Интерактивна карта на света“, „От умен по-умен“, „Познай!“ пада не по-малка веселба.  

Назад към всички статии