БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Защо плаче бебето?

Да се научим да разпознаваме различните типове бебешки плач

Плачът е единственият инструмент за комуникация на бебето през първата година след раждането. Един от най-големите страхове на родителите е, че не могат да разберат защо плаче синът или дъщеря им. 

Ето кратък наръчник на различни типове плач на новороденото, за да разберем по-добре нуждите му. 

Бебетата плачат, за да общуват с този, който се грижи за тях. Новородените обикновено плачат от:

  • глад
  • умора
  • болка
  • скука

Плачът на бебето не винаги е еднакъв. В зависимост от това от какво е предизвикан, той може да бъде съпътстван от движения на тялото и изражение на лицето, които да помогнат на родителя да разбере причината. 

Плач от глад – как да го разпознаем?

Плачът от глад е най-честият плач на бебето. Той е кратък, редовен и непрекъснат, и става все по-интензивен, ако бебето не бъде нахранено. Обикновено е съпроводен от движения на главата и изплезване на езика, все едно бебето търси гърдата или биберона. Плачът спира, щом бебето получи храна. 

Неутешим плач – на какво се дължи?

Този тип плач обикновено е предизвикан от някаква болка. Когато бебето изпитва болка, то пищи непрекъснато и не може да бъде успокоено нито с храна, нито с прегръдка. Често е съпроводен от лицеви гримаси, неспокойни ръчички и сковани крачета. В тези случаи най-добре да се консултираме с педиатър, особено ако бебето има и допълнителни симптоми, като температура, кашлица, хрема, повръщане, липса на апетит.

Истеричен вечерен плач – защо?

Истеричният плач вечер е един от типовете плач от болка, които се появяват по-често през първите три месеца след раждането. Този специфичен плач обикновено е причинен от колики. Става въпрос за спазматичен, силен и неочакван плач, съпроводен от извиване на гърба и сгъване на крачетата към корема. Един от най-ефикасните методи за помощ е масажирането с кръгови движения на коремчето и гръбчето. Спането по корем не е препоръчително в първите месеци от живота на бебето поради увеличен риск от задушаване. 

Внезапен плач по време на сън – как да го интерпретираме? 

Внезапният плач по време на сън се появява обикновено след шестия месец, когато бебето започва да преработва преживените през деня емоции. Да го предизвика може някаква нова емоция, като например въвеждането на нова храна или връщането на работа на майката. За да го предотвратим, е важно да отделим достатъчно време на обичайната рутина преди заспиване и да създадем отпускаща атмосфера в стаята, включително да оставим светеща лампа през нощта. Когато се случи подобен нощен плач, не е препоръчително да изчакваме бебето да се успокои, а да се опитаме да го успокоим. Обикновено нощните събуждания спират спонтанно, когато бебето се научи да преработва преживените през деня емоции. 

Тъжен плач – каква е причината?

Има три принципни причини за тъжния плач на бебето. Първата е замърсен памперс. Бебето изпитва дискомфорт и напомня да му се обърне внимание. Втората е умората. Бебетата също се уморяват през деня и сигнализират за това, плачейки. Плачът от умора е тъжен и с нарастваща интензивност. Често умората е причинена от прекаляване със стимули от различно естество и в този случай е препоръчително бебето да бъде преместено на тихо място и успокоено. 

Скуката също може да бъде причина за бебешки плач. Плачът от скука е подобен на хленчене. За да го успокоите, предложете му играчки, изпейте му песничка, гушнете го. 

Особено подходяща за „скучаещото“ хленчещо малко човечe и за лесно заспиване е серията My Hummy - бебешки играчки, възпроизвеждащи различни успокояващи звуци, включително и бял шум. 

Белият шум е шум с постоянна амплитуда, произведен от сумата на всички възможни честоти, които можем да чуваме. Този шум е много ефективен за отпускане и за улесняване на заспиването, защото елиминира всеки друг шум от околната среда, който може да разсее или да притесни бебето. 



Назад към всички статии