БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Щастлив Великден у дома

 

Великден е един от най-големите и светли празници, които отбелязваме всяка година. Той е и сред най-любимите празници на децата, тъй като го свързват с традиционното боядисване на яйца и хапването на вкусни козунаци. На тях тепърва им предстои да научат повече за празника и традициите, свързани с него.

Магията на Великден е толкова силна и завладяваща. Създава у нас желание да творим, украсявайки дома си. Разбира се, че най-верните помощници са децата – те имат богато въображение и за тях това е истинско забавление.

 

 

 

Великденска украса у дома

Ако все още не сте си създали празнична атмосфера или търсите допълнителни идеи, то следващата доза креативност е за вас:

1)      С помощта на цветна хартия, малки кошнички и панделки може да изработите красиви поставки за великденските яйца. А дали ви е хрумвало, че може да ги направите и от разноцветен пластилин?

 

Източник: YouTube

 

2)      Пролетните цветя винаги са чудесна идея за още свежест и красота вкъщи. Можете да си ги направите и собственоръчно - от цветна хартия, сламки, листчета и всякакви подръчни материали.

3)      Нарежете тънки лентички от зелена хартия, сложете ги в кошница и вече имате тревичка, на която да сложите боядисани или шоколадови яйца. 

 

Боядисване на яйца

Едва ли има дете, което не обича да боядисва великденски яйца. Традицията повелява първото от тях да е в червено. С него бабата вкъщи чертае кръст по челата на децата, та да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, а миналогодишното се пуска по течаща вода, за да донесе здраве и плодородие.

Може би много от вас с умиление си спомнят старите начини за боядисване на яйца - правеха се отвари от билки, ядки, смрадлика, коприва, орехи и стар кромид лук, за да се постигнат различни цветове.

А ето и някои от най-разпространените техники за боядисване на великденски яйца:

1)      Шарки с памук – много лесно и същевременно ефектно. Вземете парче памук, достатъчно за увиване на едно яйце и с лъжица капвайте от различните цветове бои. Увийте яйцето и го оставете го така за няколко минути. Можете да капнете и само от един цвят на няколко места – отново става пъстро и красиво.

2)      Рисуване с восък - необходима ви е свещ, с която да рисувате върху топло яйце (кръст, цвете, буквичка, имена и др.) преди да го потопите в боя. Рисунката ви ще остане небоядисана.

3)      Великденски яйца с пастели. Оставете яйцето да се охлади, но не напълно, за да се размекне пастелът и рисунката да се получи по-лесно. Още един интересен начин – настържете пастелите на люспи и поръсете с тях горещите подсушени яйца.

 

 

Вкусни великденски козунаци

Да не забравяме и вкусните козунаци, които са важна част от великденската трапеза. Запретвайте ръкави и заедно с малчуганите замесете най-вкусните козунаци. Не се притеснявайте, ако наоколо цари хаос – важното е да се забавлявате заедно.

Когато цялото семейство се обедини в подготовката за празник, то тя се превръща в мил спомен. Важно е да ценим тези моменти и да разказваме за тях след време, за да се запазят и помнят традициите.

Желаем ви светли великденски празници! 

 

Назад към всички статии