БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Във вълшебния свят на книгите или защо четенето е важно и как да научим детето да обича книгите

 

 

"Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях."

 

Тази крилата мисъл на известната Джаки Кенеди не е случайна - всеки от нас обича да мечтае, да открива нови светове, да се отдава на въображението си. А един от най-добрите начини за това е именно чрез книгите и тяхната магия. Родителите са тези, които трябва да въведат своето дете в този вълшебен свят и да му покажат поне част от чудесата му.

Защо четенето е важно?

Четенето е повече от умението да разчитаме думи и изречения. То е завладяващо, увлекателно и преди всичко полезно занимание, особено за едно дете.

Преди да стане читател, детето е слушател - още от люлката то попива като гъба всяка ваша дума и звук и всяка разказана история или изпята песен му помагат да изгради основите на своята собствена реч. Един от начините за най-пълноценно общуване с вашето невръстно бебе е именно чрез книгите. Четейки на детето, то се учи от вас и от вашите жестове, мимики и възклицания.

Растейки и чрез прочитането на различни книги, разкази и приказки,  малчуганите придобиват представа за света около себе си, научават повече за хората и нравите им, обогатяват съзнанието си с познания за близки и далечни места. Едно четящо дете ще усвоява наученото в училище много по-бързо, защото мозъкът му вече ще е привикнал с това да получава нова информация и да я асимилира. Също така то ще има много по-богат речник от този на връстниците си, които предпочитат други забавления пред книгите, и съответно ще се изразява по-свободно и ще бъде по-уверено в общуването си с останалите.

Повечето детски истории предразполагат към размисъл и отъждествяването с един или друг персонаж. Задавайки въпросите си от името на героя, за детето е по-лесно да говори за това, което го притеснява, а и да получи отговорите, които търси. Освен това много често подрастващите се привързват към действащите лица в историята и са съпричастни с техните съдби, изживяват трудностите и успехите им, което от своя страна ги учи на емпатия към останалия свят.

Как да научим детето да обича книгите?

За тази задача ролята на родителите е ключова, като е важно да се подходи с положителна нагласа и търпение и най-вече със собствен пример.

Разбира се, все пак е 21 век и ежедневно сме обградени от всички страни от технологии, които са по-привлекателни за децата от хартиените книги на полицата. Това не трябва задължително да е нещо негативно. Съществуват редица приложения за четене, слушане и писане. Ако вашето дете предпочита таблета пред книгата, не се отчайвайте, а просто изтеглете образователна програма, с която малчуганът едновременно ще се забавлява и обогатява. Много от съвременните детски книжки имат QR код - след сканиране през специално приложение, детето може да разгледа книгата на таблета или смартфона си. Друг вариант е аудиокнигата - родителите, желаещи отрочето им да усвои чужд език, обикновено прибягват до тази тактика.

Децата копират това, което виждат. Ако вашият малчуган ви заварва често с книга в ръка или многократно ви придружава до книжарницата или библиотеката, то пътят към света на книгите ще бъде следващата логична стъпка за него. Посещавайки тези места, бихте могли да предложите на детето си книгите, които вие сте харесвали и чели като малки. В случай че усетите обаче, че те не представляват интерес за него, не му ги налагайте, а уважете неговия избор.

Важно е, когато четете заедно, да задавате въпроси по вече прочетеното като: “Помниш ли докъде стигнахме?”, “Какво ще се случи според теб сега?”, “Защо мислиш, че героят постъпи така?” и да чуете гледната точка на детето или да отговорите на въпросите, които дадено действие са породили в него. По този начин ангажирате вниманието му към случващото се в книжката, като така се изгражда един вид подготовка за реакция при подобна ситуация. Добре е и да препрочитате любимите истории, това ще подобри навиците за четене.

Хубаво е децата да имат собствена библиотечка, била тя и един малък рафт. Книжките трябва да са свързани с интересите на малчугана, за да привлекат вниманието му. Например, ако детето харесва животни, бихте могли да изберете такива книжки и после да посетите зоопарка и да разберете кои от животните ги има там и какво е запомнило детето за тях.

Обърнете внимание на това да създадете уютно и удобно място за четене, като комфортен фотьойл или малък диван, което да допринесе към това четенето да е едно спокойно и прекрасно изживяване.

Книгата може да бъде и подарък за малкия човек наред с обещаните играчки. Детските книжки обикновено са направени по начин, който да прикове погледа на подрастващия - с лъскави корици и цветни илюстрации.

Четенето за лека нощ също би могло да бъде едно от най-приятните ви съвместни преживявания. Докато се гушкате в леглото, ще създадете един ваш свят, изпълнен с приказни герои и невероятни приключения, които ще породят нестихващия интерес и копнеж към книгата и знанието у  вашето дете.

Друга грижа на родителите е да предоставят на децата си книги, подходящи за тяхното развитие. Не става въпрос да ограничавате интересните за тях теми, но самите книги трябва да са съобразени с възрастта на детето, защото една книга за пораснали би могла да доведе до объркване, породено от неправилна интерпретация на написаното.

Започнете с красивите книжки с цветни картинки, постепенно преминете към римуваните стихове и по-дългите и сложни приказки и разкази. По време на четенето бихте могли да сочите с пръст думичките, за да бъде създаден навикът за следене на текста и това да е един вид подготовка за бъдещето самостоятелно четене.

И вместо заключение, нека ви попитаме:

1. Коя беше последната книга, която прочетохте заедно с детето си?

2. Кога за последно посетихте заедно книжарницата?

3. Коя книга взехте от библиотеката?

Назад към всички статии