БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Тихо, не будете татко!

Кой родител не копнее за (повече) сън? Но миг след като заспи, детето ще настъпи без да иска котката по опашката, ще разсипе паничката с храната на кучето, ще се спъне в предмет, който не е на мястото си, или ще се блъсне със скейтборда в шкафа. И ако НЕ ви повдигне клепачите, за да се увери, че въпреки целия този шум, спите дълбоко, сте късметлии. В играта на “Хиполенд” и Goliath „Тихо, не будете татко!“ децата трябва да се промъкнат на пръсти покрай нежно похъркващ баща, да преодолеят куп вдигащи шум пречки, за да стигнат до хладилника, където има прелестна торта с шоколад и сметана. Победител е този, който пръв отиде до хладилника, без да разбуди спящия.

Лесни и весели правила

Играта съдържа: спящ по корем татко, облечен в пижама с дълъг ръкав, якичка и копчета. Той е завит с одеяло и похърква ритмично на легло, по-тясно и от най-тясната приста. До него е нощното шкафче с аларма. На игралното поле има весели картинки, които пресъздават атмосферата на спящ родител и будни деца. Не са пропуснати дори подредените пухени чехли на малките. Отделно, на 16 карти са нарисувани различни събития и предмети по пътя до хладилника, с потенциал за шум (в инструкцията ги наричат „препятствия“ или „клопки“). Има колело с въртяща се стрелка и 4 различни пионки за 4-ма играчи на 2+ години.

Всички получават равен брой карти. Като се редуват, завъртат колелото със стрелката и поставят пионката си на тази картинка на игралното поле, към която сочи стрелката. Ако имат карта със същата картинка, продължават нататък. Ако нямат, натискат алармата толкова пъти, колкото е посочено на игралното поле. Събудят ли таткото, се връщат на изходна позиция. Ако не успеят, продължават победоносно към хадилника с тортата с мнооооого сметана.

Препятствия като в действителността

„Препятствията“ са близки до реалността. Не може да не ви е стряскал насън поне един от следните дразнители: порцеланова чиния, която се сгромолясва на земята; аквариум със златна рибка, поставен на ръба на перваза; кабарче или дистанционно, които с векове ще стоят на пода преди някой да ги настъпи, да подскочи от изненада и да включи звука на телевизора на макс; мобилен телефон, на който сте забравили да изключите алармата; плюшено мече, което говори и пее; врата, която скърца като в трилър; робот, който изпълнява команди...Явно тези „капани“ са ги измислили родители на базата на своя неуспешен опит да поспят в присъствието на деца в същата или в съседната стая.

Най-забавното в играта според децата

„Никога не знаеш кога таткото ще се събуди“, сподели 7-годишната ни дъщеря. „Това е най-веселото. Може да натиснеш три пъти алармата и той да не спре да похърква. Но може и след първото натискане, той да се изправи в леглото и да ококори очи. Също така, ми харесва картинката с котката, която някой настъпва по опашката, и с босия крак на бащата, който се подхлъзва върху скейтборда. Картинките са другото забавно.“   

А според родителите?

Играта е свеж вариант на Snakes and Ladders и на „Не се сърди, човече!“. Едва ли има дете, което да не обича да играе на една от двете. „Тихо, не будете татко!“ изостря вниманието на децата, развива паметта и съобразителността им (какви карти имат, какви ли са на другите играчи). Освен това, деликатна е. Бащата похърква нежно, тихо и ритмично, далеч не като в типичните игри със звук.

Преди години измислихме игра: ние сме децата, децата са родителите. Те трябва да ни приспят с приказка или песен и после да пазят тишина, а не да се оправдават, че случайно са паднали докато тренират стойка на глава („без да искаме беше, честно!“). Интересно, ако днес следобед изиграем с тях няколко игри на „Тихо, не будете татко!“ и ги възнаградим с истинска торта с шоколад и мноооого сметана, дали най-накрая ще ни оставят да поспим?  

Назад към всички статии