БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Стягай багажа!

0

С тази игра семейството се състезава кой пръв ще приготви куфара за топлите страни

Със „Стягай багажа“ само за 15 минути можете да си приготвите куфара за топла страна. Първо наужким ще потеглите към няколко от 30-те топ дестинации в света. А после, ако достатъчно силно сте стискали палци, дори на краката...играта може да се превърне в реалност за броени дни.   

Преди употреба прочетете листовката

Всеки играч има 1 куфар и 13 „предмета“, които трябва да сложи в него – бански, плажна шапка, слънцезащитно, джапанки, тениска, слънчеви очила, плавници, маска и шнорхел, пояс, спрей против насекоми. Има и карти с 30 дестинации – някои близки и познати (като Дубай и Хърватска), други – по-далечни и станали нарицателно за мечтано пътуване (Хаваите, Мавриций, Сейшелите), трети – свързани в музиката (Гоа, Ибиса, Рио де Жанейро), четвърти – с Чарлз Дарвин или гмуркане (о-в Мадагаскар), пети – с американските филми (Маями, Лос Анджелис) и т.н.  

На всяка карта с дестинация отговаря определен брой предмети, които трябва да се подредят в куфара. За Ибиса например освен бански, тениска и т.н., трябва да си приготвите и спрей против комари (там често има нашествия от тигрови такива). Спрей ви трябва и за Маями, където любителите на конспирациите ще ви уверят, че има ГМО насекоми.

Багажът за едни дестинации се подрежда лесно, за други -  по-трудно. Нивата на трудност са обозначени със звездички – една, две, три, четири. Гърция например е само една звездичка. Така е и в реалността – за да потеглите за южната ни съседка не ви трябва четка за зъби в багажа, нали? Може да си я купите от първото периптеро след границата.

Картите с дестинациите се поставят на купчина по средата и от тях играчите теглят. После започват едновременно да си „стягат багажа“. Печели този, който три пъти първи приготви правилно куфара си за три различни дестинации (трябва да се чуе едно „щрак“ при затварянето). Повече за правилата тук.

Предимствата

„Стягай багажа“ е хем пъзел, хем конструктор. Той е нещо като бюджетно LEGO. Ще се хареса дори на децата, които не сглобяват рубикуб на 4 годинки, а на 5 вече ви бият на „Руммикуб“. Колкото повече играят, толкова по-бързо се досещат, че, за да подредят куфара, от пояса и топката ще направят сфера, слънчевите очила и джапанките образуват правоъгълник, а тениската и слънцезащитното – ромб.   

Освен това, с тази игра детето може да си играе самичко, не му трябва дружина. А това е добре, защото през това време вие можете да си  доработите, да врътнете едно имамбаялдъ или просто да помедитирате.

Ако някоя дестинация с 4 звезди, например Нова Зеландия, затрудни детето и то не успее да затвори плътно куфара от първия път, в играта има „пищови“. Те подсказват как да постави пояса, банския, тениската, шнорхела и плавниците, че и любимото си плюшено мече, и да хлопне капака на куфара плътно. „Пищовите“ дават дори два варианта за подреждане на куфарите – с предметите отдолу и отгоре. А това е много полезно умение в реалността: на първия лагер госпожата трябваше да затвори сака на децата, но само седмица след „Стягай багажа“ те сами си подреждат куфарчетата и дори ни се чудят на нас, големите: Защо вземате толкова много дрехи, като ще носите само две-три любими тениски и два-три чифта дънки?

„Стягай багажа“ може да се използва и с образователна цел. Ако ви се падне да подреждате Гоа, пуснете на децата малко от емблематичната музика на този остров. За Макао ако трябва да „пътувате“, обяснете им, че Китай не e само коронавирус, а че има и прекрасна бивша португалска колония в южната си част. Стягате ли се за Портимао, покажете някой и друг фотос от спиращите дъха плажове на Алгарве. Ако пък си падате по цитати, може и да произнесете след играта някой подходящ. Например, към децата (театрално): Пътуването, не пристигането, има значение (Т. С. Елиът). Към големите (дълбокомислено): След 20 години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от онези, които сте сторили. Затова вдигнете платната, отплавайте от безопасното пристанище. Изследвайте. Мечтайте. Откривайте (Марк Твен).

Назад към всички статии