БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

С играта „От умен по-умен“ на път

 

Помните ли един филм с Джим Кери, „От глупав по-глупав“ се казваше? Комедия, която проследява пътешествията на двама наивни приятели из Щатите. Дори да не сте го гледали, не е голям пропуск. Но ако ви предстои път, пропуск би било да не вземете „От умен по-умен“ на Goliath / от „Хиполенд“. Любима игра за път!

Машина като от приказките

Първо трябва да сглобите една чудата машина като от приказките. Тя има въртящ се барабан, оранжева ръчка и лилави стрелки. Сглобяването е лесно – не са ви нужни три магистратури и инструкцията не е преведена от робот.

Машината има два вида стрелки. Едните посочват тема, а  другите – буква, с която да намислите дума по темата. Име на диво животно с „п“? Пума, панда...петел (или петлите май бяха от фермата)?

В играта има 24 топчета в 4 цвята, които „определят кой кога да казва“, с други думи – кой играч отговаря първи. Топчетата се пускат в специална фунийка и се брои до три (не е ясно защо, сигурно за да е по-интересно). За верен отговор топчето отива в тръба като при тотото. Печели играчът с най-много топчета в тото-тръбата.

С теми за всеки

Темите в играта са предварително написани от двете страни на лист с размерите на разделител за книга и се поставят в барабана на машината. Има и листче за собствени теми. При първия рунд не го използвахме, защото темите бяха на 10 „разделителя“, но по-късно едно от децата изписа красиво „вид пъзел“ и „сериал“.

В „От умен по-умен“ всички теми са забавни, макар и различно трудни. В „гастрономични“ попадат „нещо солено“, „нещо сладко“, „вид пица“, „сладолед“, „подправка“, „чай“, „ястие с месо“, „сирене“ и др. „Бижу“, „аксесоар“, „облекло“ (включително „униформа“, както каза едно от децата) и „парфюм“ са към „мода“. В „география“ са „държави“, „име на планина“, „крайбрежен град“, „столица“, „град и село в България“, а в „биология“ – „насекомо“, „растение“, „тревопасно животно“ и „билка“. Спорт, бойни изкуства и танц са близки до темата „хоби“. В предмети са „нещо с дръжка“, „нещо, което стои в кухнята“, „нещо от стъкло“ и т.н. Има и ретро теми като „офис консуматив“ и  „ТВ предаване, списание или вестник“, но те по-скоро биха развълнували дядо и баба, които да приведат като пример сп. „Здраве“ и в-к „Отечествен фронт“. Към общата култура попадат „музика“, „изкуство“, „литература“, „дума с три букви“, „заглавие на книга“ и др.

И така, дърпате ръчката на машината, барабанът се завърта, а стрелките посочват тема и буква от българската азбука. Ако ви се падне „нещо, което стои в банята“ и буква „д“, казвате „душ“. За „държавен глава“ с „М“, за голяма радост, 7-годишната каза „Ангела Меркел“ (тук разказахме за великата Маргарет Тачър), а за танц със „с“ изреди „сиртаки“ и „степ“. За език с „а“ децата се сетиха за „арабски“ и „албански“, макар че още от детската учат някакъв английски. За „нещо, което може да плува“ с „м“, отговорът на 6-годишния беше „мама“, а за „нещо, което се яде“ с „и“ – „играчка“ (Бебетата слагали всичко в устата си!).

С изненадващи отговори на децата

Когато играхме „От умен по-умен“ за първи път, бяхме в колата. Не усетихме как минаха 6 часа. Единственият проблем беше, че от движението топчетата падаха, а не можехме да спираме на всяко топче. Но ние толкова харесахме играта, че продължихме да я играем като си измислихме ново правило: разпитвахме децата какви думи знаят по дадена тема от играта, без значение от буквата.

„Нещо в гората“? „Гъби“. „Нещо на плажа“? „Пясък“ и “бар“ (явно понеже „барът е до морето и морето е до бара“). Като се каже „напитка“, кое ти идва наум? „Ракия“. Представяте ли си? А не „фреш“ или „мляко с какао“, още повече че никой не пие „вода на живота“, както буквално се превежда тази дума на френски. За „име на момче“ очаквахме да чуем това на приятел от класа, детската, гимнастиката или хокея, но чухме „Готфрид“. „Готфрид!?!“. Синът на портиера от „Антон и Точица“, моля ви се! Момчето за „бижу“ спомена „гЪрдан“ (с „ъ“, защото се слага на „гърдите“), а за бойни изкуства момичето каза „таекуондо“, „джудо“ и...“кихбокс“ (с „х“, понеже „не може да кихаш, докато се боксираш“).

За „рап изпълнител“ в един глас и двете деца отговориха „Сто кила“ (научили са го от другата ни любима игра, „Познай!“). За „композитор“ се надпреварваха да изреждат Бетовен, Моцарт, Чайковски, Вивалди и Бах (пак от „Познай!“). За „устройство с батерии“, казаха веднага „робот“ (кои ли са били устройствата с батерии от нашето детство, пеещата кукла ли, която се слагаше на предния капак на колата при сватба?).   

За „приказен герой със „Х“ вие за кого бихте се сетили, ако сте на седем години? „Хензел“, може би? А не за „Хамлет“, нали, което изстреля момиченцето твърде изненадващо, тъй като едва ли знае, че има „Шекспир за деца“. „Това пък откъде са го научили?“, ще се питате в тази игра неведнъж. Колко малко познаваме престолонаследниците си всъщност!     

Когато се затрудняваха, децата се обръщаха към нас. Какво е „област“ или „провинция“ хал хабер си нямаха. Нормално е на 6-7 години да бъркат „столица“, „държава“ и „континент“, макар да знаят някои от тях. Очаквано е за „парфюм“ да не дадат пример с последния на Gucci, класиката Chanel 5 или „Тройной одеколон“. Затова, където можехме, помагахме, където не, например за столица с „Я“, се чудехме да проверим ли в търсачките има ли световна столица с последната буква от българската азбука или да си признаем, че нямаме идея. Не за всяка буква всъщност, която се пада в играта, има отговор, оказа се.  

В анотацията „От умен по-умен“ е за деца 8+. Тази игра обаче може да се играе и от деца на 6 години и техните родители. При това не само от двама, трима, четирима. И повече народ може да се включи в „главоблъсканицата“.

Едно от предимствата на „От умен по-умен“ е машината за думи – атрактивна, магьосническа. Другото – самото преживяване, което създава. За цялото семейство. Всички заедно на път. 

Назад към всички статии