БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

По зъбите ще ги познаете

С този научен комплект малките палеонтолози изкопават екземпляр на 45 милиона години  

Знаете ли, че, за разлика от хората, акулите имат по няколко реда зъби? Загубят ли един, на негово място пониква друг. И че именно по тези вкаменели останки в устната кухина учените научават колко са били големи акулите, кога и къде са живели, с какво са се хранели. С този научен комплект от National Geographic и „Хиполенд“ децата намират зъбите на цели три акули, две от които напълно изчезнали. Как един палеонтолог на 7 години стори това с търпение и внимание към детайла прочетете в следващите редове.

Какво представлява играта?

Научният комплект на National Geographic въвeждa дeцaтa в cвeтa нa палеонтологията. Те трябва да намерят три зъба, скрити в глинено блокче с приятелски лик на акула. За да ги намерят, децата копаят търпеливо с включените в комплекта инструменти – длето, четчица за изтупване на прах, лупа за внимателно обследване на „екземплярите“. Докато това се случва, по-голямо дете или родител може да им прочете любопитни факти за акулите в богато илюстрованата книжка на National Geographic.

Играта е унисекс: подходяща е както за момиченца, така и за момченца. В нашия случай на изкопаването на праисторическите зъби повече се посвети момчето (може би защото момченцата обичат разкопките, спомнете си само колко дупки са изкопали например в пясъка на брега на морето). 

Къде да играем тази игра?

Най-добре е да направите палеонтоложкия експеримент на открито – на терасата, в градинката пред блока, на детската площадка, на поляната в парка, на двора на вилата, на брега на морето. Не че не може и на закрито, но ако изберете този вариант, подгответе подходяща „работна станция“ и облечете детето не в дрехите, с които ще бъде шафер / шаферка на сватбата на родата.

Трите находки

Първият зъб, който децата намериха, най-близо до повърхността на „разкопката“, беше от пясъчна акула. Той е нещо като три-в-едно – има един остър зъб грамадан и два по-малки отстрани. Тази акула е абсолютно безопасна. И днес можете да я срещнете в морета, океани и аквариуми. Вторият и третият зъб, който децата намериха, бяха от изчезнали праисторически акули. Едната от тях, Скваликоракс, е достигала 3-4 метра и се е хранела с динозаври. Другата, „Отодус обликус“ (на гръцки думата означава „наклонени зъби“), е живяла преди 60 милиона години и е била предшественик на най-мощната и хищна акула на всички времена.

Трите находки се различават по форма и големина. Във всяка от тях може да се пробие дупчица и да се закачи на верижка. Вместо ластик с ключа от дома като в далечните социалистически времена, вашият бъдещ палеонтолог може да провеси на вратлето си истински амулет – зъб от праисторическа или съвременна акула.   

Забавните факти

Включената в комплекта книжка на National Geographic е полезна и за големите. В нея има малко известни факти като това, че акулите са по-стари от динозаврите (появили са се 200 милиона години преди тях!); че  най-малката акула се нарича „акула джудже“, защото е едва 15см (малко по-голяма от гредата в спортната гимнастика); че най-голямата заплаха за акулите идва от...супата от перки (една-едничка перка на китова акула струва сто хиляди долара); че по-вероятно е да се пренесете в друг свят не от нападение от акула, а от стоварване на кокосов орех върху главата ви.

Едни от сравнително близките до България места, на които можете да срещнете акули, са Червено море и Индийския океан. Вземете книжката на National Geographic за из път, за да си припомните някои митове и реалности. Така, ако някоя рифова акула извие грациозно гръб и покаже перка с бял връх още преди да сте си поставили маската и шнорхела, запазете хладнокръвие. Тази акула не напада човека. Просто е част от невероятно красивия свят под водата и е също толкова безобидна, колкото са актинията с „Немо“ в нея, ветрилообразният корал (коралите са животни, а не растения, нали знаете?), рибата-папагал, рибата „Наполеон“ или делфинът.

Можете да поръчате този невероятен научен комплект тук

Назад към всички статии