БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Най-подходящият велосипед за Вашето дете

 

Купуването на първия велосипед за детето е незабравимо събитие. Това е подарък, който не само ще му осигури незабавно и дълготрайно забавление, но също така ще развие умения, които ще му служат за цял живот.

Може би си мислите, че, за да изберете колело, е достатъчно да знаете любимия цвят на детето. Но за избирането на най-подходящия велосипед е нужно малко повече внимание.

Детето може да започне да се опитва да кара колело, когато е на около 2 години. За тази възраст има два вида колела:

  1. Колело без педали. То се задвижва и спира от краката на детето. Карането на това колело ще развие у детето умения за баланс, координация и управление.

 

  1. Скутер. Ако детето има проблеми със запазване на баланса, необходим за карането на велосипеда, тогава скутерът е добро решение. Имайте предвид, обаче, че децата сравнително бързо израстват скутерите.

Децата на 2 до 4 години могат да преминат към съобразен с техния ръст велосипед с три колела. На него те се научават на законите на движение и инерция, въртене на педалите, управление и спиране на колелото. Имайте предвид, че триколките не допринасят много за развиването на чувството за баланс и повечето деца около 3-годишна възраст вече могат да се опитват да карат двуколки с помощни колела.

На възраст между 4 и 8 години повечето деца са развили достатъчно физическа координация, гъвкавост и добър баланс, както и опит с триколка или велосипед с помощни колела, така че са готови да се научат да карат истински велосипед. Важно е да се знае, че на децата обикновено липсва координация и сила за ръчни спирачки, докато не навършат поне 5г.

Едновременно с физическите способности, те развиват и самочувствие и мотивация, необходими за да се научат да карат колело. При някои деца това може да се случи и когато са на 10 или повече години. Нужно е родителите да проявят повече търпение.

Полезни съвети при закупуване на велосипед:

Размер

Правилната големина е един от най-важните фактори, на който да обърнете внимание, когато купувате детско колело. Ако велосипедът е прекалено голям,  може да е опасен и да има негативен ефект върху способността на детенцето да се научи да управлява самостоятелно, както и да му бъде некомфортно и неудобно.

Важен фактор е не толкова възрастта, колкото височината на детето.

Размерите на детските велосипеди се определят от диаметъра на колелата, а не от височината на седалката и размера на рамката, както е в случая с велосипедите за възрастни.

Следните ориентири ще Ви бъдат от ползва за правилния избор на колело:

Възраст на детето

Размер на вътрешната част на крака (от петата до чатала)

Диаметър на гумите в инчове

Насочващо описание

2-4 години

35-42cm

12”

Повечето модели са с помощни колела.

4-6 години

40-50cm

14”

 

5-8 години

45-55cm

16”

Повечето имат задни спирачки и пневматични гуми, някои са с предни ръчни спирачки.

6-9 години

50-60cm

18”

 

7-10 години

55-63cm

20”

Някои модели са с повече скорости и ръчни спирачки.

9+ години

60-72cm

24”

Може да имат повечето характеристики на колелата за възрастни.

 

Компоненти

Колкото колелото е с по-изчистен и опростен дизайн, толкова по-малко проблеми се очаква да създава. По принцип не е необходимо допълнително окачване, тъй като децата са леки и с гъвкави ръце и крака.

Когато става дума за предавки, ако детето Ви е под петгодишна възраст, не се занимавайте с тях. Малките деца обикновено не разполагат с достатъчно сила в пръстите за правилното им използване, което на свой ред може да ги обезкуражи, когато се опитват да карат колелото, ако имат проблеми със спирането.

Някои фирми са съобразили тази необходимост в своите велосипеди, като са специализирали спирачната система с натискане на педала обратно за задната спирачка (контра) и обикновена за предните. Това позволява на детето да има максимален контрол на скоростта, като едновременно с това го кара да използва и системата на спирачния лост.

Аксесоари

Каската е изключително важна, защото гарантира безопасното каране. При закупуването на каска се уверете, че тя пасва добре на главата на детето. Каската не трябва да пада твърде надолу, така че да изглежда като бейзболна шапка, тъй като ще ограничи свободното виждане на детето. Тя не трябва и да се клати прекалено много, но трябва да позволява леко движение.

Протекторите за колене и ръце също са от значение, но могат частично да ограничават свободното движение, необходимо за колоезденето, и ще ограничат естественото усещане на детето за колелото.

Някои велосипеди са със стабилизатори, но е добре да ги оставите за не повече от час. Това дава време на детето да свикне с колелото. След това е добре да научите детето си да кара без стабилизатори. По този начин то няма да стане прекалено зависимо от тях.

Избирайки правилното колело за детето, Вие му давате възможности за независимост, физическа активност, нови умения, часове на забавление и незабравими емоции със семейството и приятелите, които са незаменими и оставят спомени за цял живот.

Поръчайте тук:

Назад към всички статии