БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Любима игра на семейства, приятели и непознати от цял свят

От нея са продадени над 5 милиона екземпляра. Тя е една от 10-те най-търсени игри в света, с 12 продължения и над 30 награди. За да я играят, на едно място се събират хора от Америка, Китай, Испания и къде ли още не. Чрез нея всеки открива творческите си способности – за изкуства, готвене, градинарство или изработка на мебели. Акопадат“ пък на тази игра, децата не се сърдят, защото тук най-важното не е кой е победител. Дами и господа, представяме ви Dixit!

„Той каза, тя каза“

Чували ли сте как един мъж подарил за рождения ден на жена си въдица, защото той искал да ходи за риба? Нещо подобно може да се случи и с Dixit. Подарите ли я на детето си, ще се промъквате по пантофи нощем, за да я играете. Тази игра не е просто популярен хит, макар да има завиден брой награди. Тя е, както казва създателят й Жан-Луи Рубира, „начин да си в друго състояние на ума“. 

На латински Dix it език означава „Той каза, тя каза“. И това не е случайно. Една от целите е да бъдем разказвачи, да измислим история. А историите, както знаем, са по-трайни от порцелановия сервиз за кафе на баба или от уредите на Цептер, които се рекламират като вечни. 

В Dixit всеки е разказвач като описва това, което вижда, на картите. Може да го опише само с една дума, фраза или с цяло изречение, да изпее песен, изтананика мелодия, да издаде звук. Другите играчи трябва да познаят за коя карта се отнася „разказа“.  

Как точно се играе Dixit, може да се прочете на различни места, но по-добре на сайта на „Хиполенд“ тук. Вместо да се спираме подробно на правилата, ще разкажем за преживяването с играта.  

Сън сънувах

За децата, Dixit картите са като от богато илюстрована вълшебна книга, която прелистват със затаен дъх. За големите - като картини от Музея за модерно изкуство в Истанбул или в Ню Йорк.  С призрачни образи сякаш от сънищата ни, с ин и ян, с антропоморфни животни, пътувания, създания с изискани фризури, с малки и големи елементи, противопоставени един на друг. Някои са трогателни, други смущаващи, трети – трудно разгадаеми. Но всички са красиви и пораждат безброй асоциации.

Любима игра на семейства, приятели и непознати

Dixit може да се играе от трима души, но може и от дванадесет. Според автора, може и от един, но като си автор, какво друго да кажеш?  

В анотацията пише, че Dixit е за „8 плюс“ (което включва и нас, родителите). Истината е, че играта става и за по-малки. Ние играхме за първи път, когато детето беше на пет. Вместо да обявява темата на картата с цяло изречение или фраза, то използваше една дума или песничка. Веднъж например много смешно изсвирука сигнала, с който викаме кучето най-накрая да се прибере. Използването на дума, фраза, мелодия или звук е изцяло по правилата на играта.  

В началото си създадохме навик, който пазим и до днес. Винаги питаме децата: „А ти защо се спря на тази дума? Каква е връзката й с картата? Какво си представи?“. Ще получите от децата си смешни или сериозни, логични или нелогични, но винаги изненадващи отговори. Ако пък, при втори рунд на играта, на детето му се падне карта, за която вече е измислило асоциация, става още по-забавно. Едно и също нещо да видиш по различен начин в рамките само на петнадесет минути? Че и да го разкажеш различно! Децата обаче умеят това далеч по-добре от порасналите.  

Играли сме Dixit с различни приятели и познати – програмисти, инженери, икономисти, маркетинг специалисти, дизайнери, предприемачи, лекари...Веднъж дори една сервитьорка се включи след края на смяната. С деца с артистични заложби, и с такива, които така обичат математика, че като видят пица, първо изчисляват как да я разрежат в зависимост от броя на гладните. Играли сме Dixit в офиса, с екипа. Наблюдавали сме и влюбени двойки: размяната на скрити погледи, радостта, че са прочели мислите си. Играли сме Dixit  и с непознати: „Мамо, мамо, виж, тези хора имат друг Dixit!“, каза порасналата ни дъщеря, вече на 6, а „хората“ ни подканиха още преди да сме си казали имената: „Искате ли да играем заедно?“.

Изживяването е много специално в зависимост от това, с кого играете Dixit. Ако са близки, най-вероятно ще познаят каква е логиката на вашите връзки и чувство за хумор. Ако са непознати, хм...любопитно е как разсъждават хората на базата на това, което виждат. Меко казано „любопитно“.

Създателите на Dixit

Той няма профил в социалните медии, нито пък страница в Уикипедия. Почти не дава интервюта. Създателят на Dixit, Жан-Луи Рубира, е по образование и професия детски терапевт.

Вдъхновява се за играта от вълшебните приказки, митологията, поезията, играта на думи, сюрреализма и...филмите на Тим Бъртън. Създава играта, за да помогне на тийнейджърите да мислят и да се изразяват по-добре. Затова първо я изпробва в работата си с тях. Да я прилагат в практиката си с деца постепенно започват и други психолози. И така, през 2008 г. издателство Libellud пуска първия Dixit в тираж от 1000 за „професионални центрове“ и 4000 за „крайни клиенти“.

Илюстратор на картите на първия Dixit е французойката Мари Кардуа. Току-що завършила художествената академия в Страсбург, тя попода случайно на обява за дизайнер на настолна игра. Изпраща в отговор на обявата една-единствена своя книга за деца. Наемат я. И Мари започва да рисува карта по карта, на ръка, сканира всяка илюстрация и я изпраща на редактора.    

Всеки може да е творец

Запитан от полския журналист Войтек Боровиш може ли всеки да бъде разказвач, Жан-Луи Рубира отговаря така: „Не мисля. Но всеки може да е творец в някаква област...Най-важното е да откриеш какво харесваш, на какво се наслаждаваш. Това не е лесно, тъй като образованието ни помага да си намерим работа, с която да преживяваме, да се адаптираме към живота в един доста труден свят, а не да открием за какво сме създадени. Когато гледам как хората играят Dixit, понякога виждам как откриват творческите си способности за първи път. Разбират, че могат да създадат нещо, дори нещо простичко като една лична дума, и това за тях е откровение. Не са го знаели преди. Може би това е причината Dixit да е толкова популярна игра. Може би е игра, която разкрива на хората, че те самите са създатели.“

Hippoland предлага осем от игрите на Dixit

 

 

Назад към всички статии