БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

КАКВО ДА СЛЕДИМ, КОГАТО ИЗБИРАМЕ ЗАЛЪГАЛКА CANPOL

 

Преди да изберете една залъгалка, проверете размера, материала и формата на биберона.

Размерът на залъгалката

Изборът на правилен размер залъгалка зависи от възрастта на детето и е много важен. Използването на твърде малка залъгалка може да доведе до ухапване, тъй като бебето ще имат проблеми със задържането на залъгалката в устата си.

Ето един лесен и конвенционален метод за разделяне на залъгалките по размер и според възрастта на детето

- 0-3 месеца,

- 3-6 месеца,

- 6-18 месеца. Често на тази възраст децата вече не използват залъгалки.

Все пак Вие най-добре знаете каква залъгалка да изберете за вашето бебе и кога да я замените с по-голяма, при съблюдаване на особеностите в развитието на детето ви.

Тип биберон - материал

  - Латексови биберони, изработени от каучук (светло кафяв, прозрачен или леко матиран), с характерен вкус и мирис. Тези биберони са трайни, с времето биберонът губи своята еластичност, потъмнява под влиянието на светлина, става лепкав и увеличава обема си.
  - Силиконови биберони, изработени от течен силикон (напълно прозрачен), без вкус и мирис. Залъгалки със силиконови биберони определено са по-трайни и устойчиви, без вкус и мирис и не се променят под въздействието на слънчевата светлина. Недостатъкът на силиконовите биберони е, че те са малко по-малко устойчиви на ухапване. Ако детето Ви има зъби и искате да му даде силиконова залъгалка, не забравяйте да проверявате залъгалката редовно, за да се види дали е нахапана и дори скъсана.

За да се гарантира комфорт и безопасност на Вашето бебе, неговата залъгалка трябва да се подменя най-малко на всеки 1-2 месеца.

При закупуване на нова залъгалка не забравяйте да си купите и една от точно същия вид на биберона като предишната, ползвана от вашето бебе.

Тип биберон - форма

Най-популярна е ортодонтската форма (леко сплескана откъм страната, която докосва езика на детето, и изпъкнала от страната, която се допира до небцето). Можете да я сложите в устата на Вашето дете с изпъкналата страна нагоре. Предпазният пръстен на такъв биберон е със специален профил под носа на детето.

Друга популярна форма на биберона е кръглият тип "череша“. Тя е тясна от от страната на пръстена и постепенно се разширява и се превръща в кръг към другия край. Този вид биберон може да се постави в устата на детето по всякакъв начин, защото предпазният пръстен е със симетрична форма, подобна на цифрата 8.

Третият тип е симетрична залъгалката, която има биберон, плосък от двете страни. Нейният предпазен пръстен има тип " череша" форма – като цифра 8.

Залъгалката трябва да има добра вентилация. Когато натиснете биберона, въздухът трябва да излезе и, след като го отпуснете, биберонът трябва да се върне към предишната си форма.

Не купувайте залъгалки с пластмасови елементи във вътрешността на биберони или залъгалки и с много твърд биберон, който не се проветрява правилно. Използването на такива залъгалки има отрицателен ефект върху развитието на устната кухина на детето.

Предпазен пръстен

Това е елемент не само с практическа, но и с декоративна функция. Има залъгалки с традиционни пръстени (с отрязване на една страна за носа на бебето) или с формата на цифрата 8 (отрязани от двете страни).

Преди да си купите залъгалка, проверете дали пръстенът има вентилационни отвори. Не забравяйте да изберете пръстена в зависимост от размера на устата на бебето. Ако той е твърде малък, бебето може да го засмуче в устата си, ако е прекалено голям, може да затрудни дишането му.


Дръжка


Преди да си купите залъгалка, проверете дали дръжката е правилно прикрепена към предпазния пръстен и дали се движи свободно.

Залъгалки, чиито дръжки светят в тъмното (съдържат флуоресцентен пигмент), са много практични за използване през нощта (лесно се намират в тъмната стая). Светещите дръжки са напълно безопасни и отговарят на всички норми за безопасност.

Може да си купите също и залъгалка без дръжка. Те са удобни за сън. Ако бебето често бърше лицето си с ръка по време на сън, то може случайно да хване дръжката и да дръпне залъгалката от устата си.

Не купувайте залъгалка, ако:


  - Биберонът от латекс е с тъмно кафяв цвят, мек и не е много еластичен
  - Има твърди, пластмасови елементи вътре в биберона
  - Биберонът не е еластичен (можете да го проверите, като го издърпате силно - не трябва да се скъса)
  - Биберонът има неравности по повърхността или няма марка на производителя върху него

  - Биберонът не се вентилира правилно (може да го тествате с притискане. След като го освободите, той трябва незабавно да се върне предишната си форма).

  предпазен пръстен:

  - Няма срез за носа на бебето
  - Повърхността е груба и/или неравна
  - Биберонът не разполага с вентилационни отвори

  дръжка:
  - Дръжката не е правилно прикрепена към пръстена (бебето може да я свали и да я сложи в устата си).

Назад към всички статии