БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Какво да правим (с) децата през лятото?

 

Почивката на море или планина вече е свършила или скоро ще свърши. Нямате баба и дядо под ръка, които да дадат едно рамо през остатъка от ваканцията. Какво да правите децата? Какви „умни“ занимания и игри да им предложите, за да ги откъснете от телефона (поне за малко)? Какво и как да организирате, така че и на вас да ви е интересно? Ето няколко изпробвани в практиката идеи за оставащото до първия училищен звънец време.

На VIP кино

Киносалоните в моловете са безлюдни през седмицата. Сега е моментът да се почувствате като на частна прожекция (зала, в която се чува само шумът от вашите пуканки), без да се налага да закупите VIP билет. Можете да оставите детето в залата, а може и да го придружите на филм, който и на вас ще се хареса („Приключенията на Лука“, да кажем). Като на VIP прожекция в София  ще се чувствате и в ЕБКЦ, Влайкова, Дома на киното или в културен център G8. Уютни, чисти, климатизирани, малки кина в София, където дават само наградени европейски филми за деца или не толкова комерсиални американски.    

Фестивал под звездите

До началото на октомври в София има два страхотни фестивала на открито: Sofia Summer зад Музея на земята и хората и в кино „Кабана“ в градинката на НДК. С подбрана програма за деца. Вечер има театър и кино под звездите или музика на добри български изпълнители – за цялото семейство. Не е задължително да си закупите билет, освен ако, разбира се, програмата не включва нещо, което на всяка цена искате да видите „на живо“. Озвучаването е достатъчно добро, така че да му се насладите и извън сцената. Трябва ви само едно надуваемо кресло. А за децата – светеща диско палатка, с която за нула време ще намерят нови приятели. Или машина за сапунени балони

Спокойният Южен 2

Ако не сте фен на атракционите, от които олеквате с немалка сума пари малко след като навлезете в парка, отидете в „Южен Две“ (известен по-рано като Кучешката градинка). Там няма платени забавления. От време на време само една Rolling Drink Box доставя напитки и ядки, на повикване. Освен волейболна или футболна топка, федербал или нещо като тенис на маса (но без масата), за пикник в този парк можете да вземете и някой от невероятните комплекти на National Geographic с експерименти на открито. С тях децата ще намерят геоди, зъб от праисторическа акула или ще изригнат вулкан. В тези занимания с радост ще се включи и кучето.

Сухите фонтани, в които децата се мокрят безспир

Сухи фонтани има в София, Пловдив и Варна. Те са рай за децата. Сигурно има някаква причина да се наричат „сухи“, макар че децата отиват там, главно за да скачат върху тях и да се мокрят. До фонтаните в парка „Възраждане“ вече дори занималните организират посещения. Деца по джапанки и бански или такива, които влизат направо с дрехите, са обичайна гледка. Веднъж във фонтаните дори влезе йоркшир и дете-ентусиаст с очила за плуване (покупката на още едни очила за плуване може да отложите и за септември; но ви трябват – винаги се губят). 

Семейната велоразходка    

Какво по-хубаво от това да отидете на семейна велоразходка, например до „Коколандия“ в Борисовата градина (работи до 20 часа), а по пътя да поспрете на чешмичка, площадка или беседка. Е, ще се наложи да помогнете на детето да свали колелото в някой и друг подлез по пътя до там. Или да го побута по някой от по-стръмните баири в „Борисовата“. Но в края на този приключенски ден ще видите искрена усмивка на лицето на детето. Особено ако е ударило при третия опит поставената най-високо камбанка на стената за катерене или е направило пето ниво на въжетата, при все че на касата са ви казали, че ръстът му е само до ниво три.

За книгите и още нещо

Как се възпитава любов към книгите е отделна тема, но ето няколко летни съвета. Включете се в инициативата на Столична община Зелените библиотеки – през август те са в Южния парк и в Зоологическата градина. Заведете детето в „ЧитАлнЯта“ – симпатичния стъклен павилион зад фонтаните в градинката пред Народния театър, в който издават читателски карти срещу дарение от...една книга. Или просто връчете в ръцете на детето нещо, което приятелите и съучениците му четат: “Дневникът на един Дръндьо”, Интересни и лесни научни експерименти, “Училище за детективи” или „Оптични илюзии“. За да го запалите по класиката, разгледайте театралния афиш и обещайте някое заглавие от него като награда за прочетена книга (много сполучлива и близка до книгата „Том Сойер“ е например постановката в Сатиричния, която се играе само от деца).

Ако пък сте в настроение, направете си сами театър. Колко му е с две-три пера от гълъб да се превърнете в индианеца Джо, да сплетете плитки на момиченцето си, да го облечете в рокля и да го кръстите Беки, а после да направите пещера от картон, където Том и Беки да се загубят. Не търсете умрялата котка от книгата, за да пресъздадете героя на Хък Фин. Каскет, който да се носи с козирката назад, парче стар ластик, стъклено топче и отхапана ябълка на първо (лятно) време стигат. Нали?     

Назад към всички статии