БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Какво да изберем за първия учебен ден?

Първият учебен ден наближава „със страшна сила“, както би казал поетът*. Ако не искате да се чувствате като в градския транспорт в понеделник, в 8.45 ч. сутринта, когато една трета от хората бързат за работа, а другите две трети спешно трябва да си налеят минерална вода срещу „Централни хали“, не отлагайте за последния момент. Без значение дали ще пазарувате on- или offline, или в комбинация от двете, набавете нещата предварително и на спокойствие. Подбрахме за вас някои предложения от „Хиполенд“. Събрахме и изпитани в практиката съвети, които да превърнат подготовката за първия учебен ден в празник, а не в мъчение.      

Раницата

Една от най-важните придобивки. Важна колкото дамската чанта за жените и кардхолдера за мъжете.

Обикновено се занася в детската градина в понеделник и се прибира в петък (и в подготвителните групи към някои училища е така). Децата обичат да я показват и да се хвалят с нея. Сякаш е тортата за рождения им ден. Или някое от 12-те топчета и цветното стъкълце, които Том Сойер получава от боядисващите оградата.  

Детето ще подскочи от радост при вида на нова раничка с любим герой, която небрежно сте оставили на столчето в колата. Има прекрасни образци с  Мини, Пес Патрул, прасенцето Пепа, Елза и Ана от „Замръзналото кралство“, Shopkins, LoL Surprise, Спайдърмен, Нинджаго, дресирания дракон. Сред разнообразието със сигурност ще намерите раницата с героя, в който са влюбени вашите деца.   

Ако пък детето ви за първи път ще прекрачи училищния праг, разгледайте предложенията на Head, Gabol, Hash, Barcelona / Real Madrid или Lego. Друго си е, да отидеш на 15-ти септември с Lego на гръб, с несесер на същата марка, с 12 цветни химикалки, които приличат на моливи, но не са, защото Lego ги умеят нещата в дизайна, и дори със сглобяема Lego линийка. „О-о-о, това момченце е от семейство математици!“, ще си помисли някой родител, ще го запознае със своето дете и те ще прекрачат училищния праг заедно. И кой знае...още тази есен може да сглобяват конструктори един до друг.

Когато избирате раница за първи клас, гледайте да е лека, с поне един преден и поне един страничен джоб (за вода), ергономичен или „термоформ“ гръб, с подплънки, с олекотени презрамки. Някои имат и  светлоотразители, макар че...колко често детето се прибира пеша по тъмно покрай профучаващи коли, за да му трябва светлоотразител? Но нека не бъдем против прогреса, модерна работа си е...Дори да харесате раница онлайн, отидете на място с детето, за да я пробва. Изглежда ли сякаш богат вуйчо от САЩ ви я е изпратил още докато детето е било бебе? Или е удобна, по мярка, красива и ще се носи с хатър?

За по-големите ученици раниците са с повече отделения, с място за лаптоп и таблет, дори с изход за слушалки. Дизайнът е доста приятен. Head имат раници с ролкови кънки, скейтборд, акула, еднорог (дали децата свързват еднорога със стартъп или с кон с изяществото на газела и с рог по средата на челото; да ги питаме следващия път);  Gabol  – със стилизирани геометрични фигури; Hash – с леопардов принт в лилаво. Как да не му се прииска на човек да е сега ученик!       

Някои училища изискват отделна раничка или чанта за физическо. Hash  имат прекрасна черна раница със златен джоб за спортен екип; Gabol – една голяма за учебници и по-малка – за спорт; Barcelona пък – раница, чанта за спортен екип и несесер с форма на бутонка. Ако сте фенове на футбола, спрете дотук: три неща от списъка за училище са вече с отметка.      

Несесерите

Всъщност, повечето големи марки имат към раниците си несесер, т.е. „комплектче“. Предлагат точно това, което искат „госпожите“ – несесерът да е мек, да не е от метал, да не заема място. Ако знаете само какво събаряне на несесери пада в първи клас, бедна ви е фантазията! Децата, понеже са още сравнително малки, или не внимават, или имат прекалено голям несесер, или седят на прекалено малък чин, на който едва се побират ръце, тетрадка, учебник, да не говорим за други предмети. Затова, ако не искате на третия месец да купувате още един несесер, заложете на по-малкия размер.   

Какво да не вземате предварително?

Единственото, което може да отложите, са подвързиите. Първо, не знаете колко големи ще са учебниците и тетрадките във вашето училище. Второ, има различни изисквания. Едни училища искат всичко да е в безцветни подвързии, други – в цветни: математиката да е синя, българският – зелен, околният – червен. Затова, задръжте с покупките на подвързии и подвързването за след като ви дадат учебниците и тетрадките.

Още малко съвети

Някои колекционират скъпи часовници, други – скъпи „перодръжки“, както казваше една бивша начална учителка. Макар електронното правителство да има напредък и да ползваме по-често електронния си подпис, все още слагаме някой и друг параф с мастило. Затова изберете на детето си химикалки, които бихте избрали за себе си. Естествено, не последния модел Parker, освен ако сте се примирили, че непрекъснато ще купувате нови и нови, защото те изчезват яко дим. Изберете химикалка, която пише ярко, леко и меко, а не, когато детето напише за първи път името си с несигурен краснопис, да се отбележи и на следващите 4 листа. Flair и Carioca са добър бюджетен вариант. Lego имат по-скъпи, но интересни предложения, които се харесват на децата.  Изтриващите се химикалки в синьо и червено Pilot са много подходящи, особено за децата в началните класове, когато трябва да се научат да пишат правилно и красиво (а помните ли ние как триехме с бръснарско ножче, за да не личи?).

Острилката е добре да е с контейнерче, в което да се събира подостреното. Цветните моливи са също нещо важно – с тях най-малките пишат, оцветяват и смятат,  преди да се научат да държат химикала правилно. Maped, Carioca, Milan и Astra пишат меко и се подострят лесно. Един синьозелен Maped детето толкова си харесваше, че не го изхвърли дори когато беше колкото половин нейно пръстче. Пастелите е добре да са „маслени“ (Stabilo, Carioca), а не като едно време – пишеха толкова трудно, сякаш върху белия лист сме рисували първо със свещ, а после сме сложили водна боя, за да видим какво всъщност сме нарисували. Графитните моливи също изберете внимателно – нека са поне НВ. Най-добре вземете комплект, защото моливите се смаляват почти толкова бързо, колкото Алиса в страната на чудесата (но, за разлика от нея, не растат). Комплектът графитени моливи на Lego  би бил добър избор. С тетрадките за малките внимавайте. Те, естествено, ги избират по картинката на корицата – мадамче с тясно клинче и клъч, коли. Но училищата имат изисквания хартията да е офсетова, с фабрично поле отляво, формат A5, между 40 и 60 листа (за втори клас например). Има и тетрадки-фалшименто за първолаците. Истинската трябва да е с „широк, широк, тесен“ ред – в такава последователност. Кой да помни кой ред беше къде и по колко на брой! Не забравяйте и книгите – във все повече училища децата носят и четат книжки следобед. В периода 28 август - 23 септември всички книги в „Хиполенд“ са с 20% намаление. По-добро от това – здраве му кажи!

Последно, но не по важност: лиснете една чаша вода на 15-ти септември, преди детето да излезе от вкъщи. Така правеше нашата баба, бивша начална учителка („с трима сина-инженери, които отгледах сама!“). И добавяше, че на нас ще ни върви като по вода, а на нея – като по червено вино и бели рози. Честит първи учебен ден!

*****

Топ предложенията на Хиполенд за 15-ти септември можете да откриете в специалния каталог „С Хипо на училище“  тук!

* Христо Ботев

Назад към всички статии