БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Какви искат да станат децата, като пораснат?

Президент на България, бездомник, който живее в кашон с компюръра си, пенсионер, археолог, който намира кост от динозавър, първо кмет, а после машинист, откривател на лекарство, за да не остаряваме. Супер жена, мениджър на разни неща,  фермерка, която отглежда плодове и зеленчуци и ги подарява на бедните. Това са само част от мечтаните от децата професии според коментарите на над 850 родители от цялата страна, които взеха участие в нашата фейсбук игра „Какъв искам да стана, като порасна?“.

Мечтаната професия е свързана с лечение (лекар, зъболекар), спорт (футболист, гимнастичка, водолаз, боксьор, пилот във Формула 1), образование (учител), високите технологии (ИТ специалист), кулинарията (шеф-готвач, най-добрата сладкарка), спазването на закона и реда (полицай, адвокат), науките (инженер, космонавт), изкуството и  литературата (архитект, певец, писателка) и др. Някои от най-малките мечтаят „просто“ да станат кака, татко, майка. Или да се превърнат в любимия си герой: първо иска да стане Елза, после всички останали принцеси.      

Някои избират сравнително редки, „нишови“ професии: майстор-дърворезбар, народна певица, преводач от японски език, багерист-тракторист, воден археолог, капитан на кораб, бижутер, блогър, войник от специалните части, аниматор, библиотекар. В представите на децата мечтаната професия е обвързана с кауза: нашето дете ще прави къщи за хората без дом; синът ни иска да е министър-председател, за да стане България най-добрата страна за живеене. За децата няма невъзможни каузи: иска да открие хапче, с което да изчезнат всички болни; да направи машина, която да върне хората, станали звездички.

Децата често мечтаят едновременно да упражняват повече от едно занятие: лекар и детски учител, шофьор(ка) на камион за сладолед и фризьорка на кучета, полицай и ветеринарен лекар, художник и собственик на конна база, балерина и кози пастир, фармацевт и супербатманка-октопод. В представите им работата върви ръка за ръка с удоволствието: Ще стана пилот, а кака – стюардеса, за да е винаги с мен. А теб, мамо, ще те возя в самолета до Париж да пием кафе и да ядем френски кроасани.

Обикновено членовете на едно и също семейство имат различни копнежи. Дете на 8 г. иска да е космонавт, а братчето му на 4 г. – шофьор на камион за боклук. По-малкото да е ВиК-аджия, а каката – принцеса. Баткото да е политик, а 3-годишният – Чейс от Пес Патрул. Мечтите на най-малките са и сред най-забавните: Моят Ивайло е на 2 години и иска да стане горила; Моят син иска да стане бандит.    

Необятни са детските мечти! На всички български деца пожелаваме изобретателност в преследването на мечтите. А на родителите - да си припомняме по-често, че и ние сме били деца.

 Благодарим на всички фенове на ХИПОЛЕНД  за огромния ентусиазъм, с който се включиха в нашата игра.

Назад към всички статии