БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Как да си „направим“ вулкан вкъщи (като включим и куче)

Ако английският писател Джером К. Джером трябваше да опише тази игра, навярно би я озаглавил „Две момичета и вулкан в един двор (без да броим кучето)“[1]. С научния комплект на National Geographic и „Хиполенд“ можете да си „направите“ собствен вулкан и да го „изригнете“. При това, заедно с куче. Как две момичета на 10 и 7 години и 2 домашни любимеца сториха това?

Какво представлява играта?

С научния комплект на National Geographic децата трябва да построят от гипс вулкан, да го оцветят и да видят как изригва – умерено силно, без да е животозастрашаващо. В комплекта е включено всичко: гипс за 2 вулкана, лимонена киселина, натриев бикарбонат, бои и четки за боядисване, бъркалка, форма за отливане, 2 подаръка. Те са проби от вулкан и...пемза – най-леката вулканична скала, която даже не потъва във вода. Единствено ви трябва Н2О, но такава има бол, освен ако не сте в пустинята преди залез.

Докато забъркват гипса, оцветяват вулкана и изсипват бълбукащата смес, децата научават от включената в комплекта книжка на National Geographic най-различни неща: какво са земетресенията и вулканите, какви видове има и какво е вулканична скала. Също – че най-големият вулкан на Земята е на Хаваите, а в Слънчевата система – на Марс, че учените не знаят кога точно ще изригне някой, нито пък колко мощен ще е. Чрез книжката разбират и за ползите от вулканите. Южните ни съседи например са се заселили по вулканичните средиземноморски земи не случайно – вулканите правят почвите изключително плодородни...Някои факти са любопитни и за родителите. Знаете ли например, че от базалт, една от най-често използваните вулканични скали, римляните са правели скулптури и калдъръм? Че магмата помага да се образуват отлаганията на златото, среброто, оловото, цинка? Или че обсидианът е не само име на издателство, а камък, от който ацтеките са правели ножове и върхове на стрели?        

Предимствата

Този комплект помага на децата да трупат знания по правилния начин, чрез забавление. Освен това може да се ползва многократно. В опаковката е включена достатъчно боя, така че и двата гипсови вулкана да се изрисуват пак. Отворите се почистват лесно и към тях без проблем може да се добави нова смес. В инструкциите дори има съвети за „по-мощни изригвания“ и екстра експеримент с кока кола, оцет и мента. Така че, дори братчето, любимият приятел или съседското дете да не са се включили първия път (ние изпробвахме играта само с двете момичета, без да броим кучетата), не се притеснявайте: комплектът може да се ползва още и още, от всеки.

А кучето, което почти не се споменава?

Що се отнася до кучето, което почти не се споменава – включете и него. То бързо ще си намери място между децата, дори ще се запрозява от удоволствие, докато вашите деца сгъстяват гипс, оцветяват магма или забъркват по-мощна изригваща смес.

***

Когато бяхме малки и се канехме да направим пакост, татко ни предупреждаваше: „Внимавайте...ще изригне вулканът Кракатау!“ Което значеше, че мама ще ни нахока. После той се усмихваше с очите си и добавяше: „Е, може да е само...Попокатепетъл!” Затова, ако усещате, че освен „изригването“ на вулкана от играта на National Geographic и „Хиполенд“, ще има и друго, гледайте да е като някой от по-слабите 540 активни вулкана на планетата. До 23 септември 2020 г. научният комплект „Вулкани“ на Nаtіоnаl Gеоgrарhіс се предлага с отстъпка от „Хиполенд“. Разгледай тук.



[1] По подобие на „Трима мъже в една лодка, без да броим кучето“ от Джером К. Джером

Назад към всички статии