БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Как да си направим собствен сапун и парфюм

 

(Първи стъпки в козметиката със спа лабораторията на „Клементони“)

Миенето на ръцете изглежда никога не е било толкова важно колкото сега. А какво по-хубаво от това децата  да използват сапун, който са си направили сами? На балкона или в градината, например, в почивките от игра на „Кобра с кобра“, „Скелет“, „Капитане, капитане“ или „Роза бероза“.

Със спа лабораторията на „Клементони“ може да си създадем и собствен парфюм, да му измислим име, да си направим ароматни соли и пяна за вана и др.

Комплектът съдържа най-разлчини „основи“: за сапун, за почистване, за овлажняване, със захар, с цветен аромат. Има и червен оцветител, за още по-весело, пипети, контейнерче с мерки, бутилка за пяна, спрей за парфюм, шпатулка, бъркалка, форми, висулки, етикети и картон за красива кутия с козметичните резултати. Всичко необходимо за първите стъпки в света на козметиката.  

Ваш собствен сапун

Можете да си направите бял или червен сапун. Единият за през деня, а другият – за вечерта. Щом има дневен и нощен крем, дневен и вечерен грим, защо да няма сапун за 8 часа сутринта и 20 часа вечерта?

Сапунчето ви може да е под формата на замък, снежинка или листо.

Запазете неговата формичка. Като свършат първите „дезинфектанти“ за ръце, можете да си направите още три, шест, дванадесет и т.н. Е, в инструкцията препоръчват да закупим сапунена основа от...Марсилия. Със сигурност баба или мама ще намерят българско място за този тъй нужен материал за производство на сапун, още повече, че още няма директен полет до най-стария френски град.

Пяна и соли за вана  

За пяната и солите за вана в комплекта има всичко освен дестилирана вода. Отново баба или мама ще ви научат как да си направите дестилат вкъщи (ако ли не – има я във всяка аптека и струва стотинки; някой дори слагат дестилирана вода в ютията, за да полират ризата и сакото на мъжа). За солите трябва лимонена киселина, коeто също ще се намери по рафтовете в кухнята (каква къща е тази, която не ухае на сладки с лимонтозу!). За пяната и солите има контейнери и формички, така че нищо друго не ви трябва освен да запретнете ръкави (буквално).

Парфюми с нежни имена

Може да си направите собствен парфюм (signature, както е модно да се казва) с цветна или захарна основа. Ще е готов за по-малко от час, за разлика от тези на истинските парфюм-дизайнери. Така, още в деня, в който си направите парфюмчето – пръс!, пръс!, пръс! отвърте на китката, лакътя и в областта между шията и раменете – сте готви за тренировката по силова гимнастика на стадиона.   

В инструкциите има и имена на козметичните експерименти. Те звучат дзен: „Нежен полъх на вятъра“, „Вътрешна сила“, „В свои води“ и др. Преводът им е творчески: английското име на солите за вана например е Spirits of Nature, а на италиански звучи като Forza de la Natura (което е леко различно). Въпреки това, ако сте от Ом-м-м! семействата, които като отворят сутрин очи, искат да прочетат мантрически надпис, запазете тези имена. Ако не сте от тези семейства, оставете децата сами да измислят имената на нещата, които са направили, и гледайте какво става! Шестгодишният юнак написа на своите соли за вана „Само Славия!“ (навярно защото е хокей капитана на този отбор). Каката кръсти своя парфюм „Божура“ (да са учили наскоро Йордан Йовков или пък сама да го чете вече: да се провери!). Най-малката надписа пяната за вана с...„Искам коте“.

Стилен подарък или джобни за сладолед

Парфюмите, сапуните, солите и т.н. може да бъдат поставени в красива картонена кутия. Включена е в комплекта с идеята децата сами да я срежат, залепят, сгънат и надпишат. Какво ще правят с нея ли? Вариант едно: запазват си я, подреждат си произведенията по предвидените места и гордо ги покават на други деца, дошли на гости след епидемията. Вариант две: надписват и подаряват на баба, леля или друг любим (със или без вана). Вариант три, на онзи много ваш залив, на който смятате да откриете лятото, децата слагат една маса и си продават творенията (идеята беше тяхна, не на големите). Е, вече поспориха какво ще направят със спечелените пари, защото един искаше книга, друг плейстейшън, трети – да опазва природата, но по-важното е, че накрая се споразумяха за много, ама много от скъпия сладолед.     

Занимание за цялото семейство

Спа лабораторията на „Клементони“ е подходяща за деца над 6 годинки, но с родителски надзор. И макар от науката за козметиката повече да се интересуват момичета, в този „проект“ има поне едно нещо за по-малкия или по-голям брат: „бомбички (за вана)“. Всяко момче ще наостри уши като чуе тази дума с „б“, нали? 

Още от лабораториите на „Клементони“

Не си мислете, че лабораториите на „Клементони“ са само свързани с козметиката. Има серии с по-силен научен елемент и с по-голяма трудност: за кристали например, за отскачащи топчета, за физични и инженерни опити, с химична лаборатория, със 150 научни експеримента от Природо-научните музеи в света и много други. 

Лабораториите на „Клементони“, които „Хиполенд“ предлага, са, както би се изразил поетът, за „всякоя възраст, класа, пол и занятье“. 

Назад към всички статии