БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Как да си направим сами свой собствен компас?

Със серията на „Клементони“, одобрена от Музея на науката в Лондон, се ориентираме бързо навсякъде

Интро

С покупката на този компас подкрепяме един от най-старите музеи на науката в света, the Science Museum в Лондон, който всяка година посреща над 3 милиона посетители. И не само това. С тази фантастична серия на „Клементони“ детето се научава само да сглоби свой собствен компас, да го използва едновременно с карта, да се ориентира бързо навсякъде чрез определяне на посоките на света.        

Какво представлява комплектът?

Комплектът съдържа два корпуса, капаче, магнитна стрелка, метален щифт, циферблат, линийка с деления и упътване за употреба на български език. Всички части на играчката са произведени в Италия. В комплекта не е включена единствено връвчица за закачане на компаса на врата. Ако сме на разходка в парка и искаме да видим на колко градуса е най-близката будка за сладолед, няма да е много удобно да държим компас в едната ръка и сладолед в другата, нали? Като истински професионалисти трябва да си носим компаса на врата, няма как. А шикозно шнурче или най-обикновен ластик, на който като малки ни провисваха ключовете за дома, има във всяко домакинство.   

Къде може да се използва компасът?

„Клементони“ ни съветват да използваме компас и карта, за да стигнем до Замъка, като заобиколим езерото. Това може и да е реалистично за Италия, но у нас има един-единствен замък с езеро – този в Равадиново. Затова, ако не сме там, ето няколко идеи къде да използваме новия си компас.

На моторна лодка в морето или в язовир „Искър“ например. Смартфоните имат компаси, на лодките има джипиеси, но ако изведнъж електрониката откаже (случвало ни се е в страховита буря), спасението е в аналогови средства като компас, с които трябва да сме се научили да боравим преди това.

На Витоша или по закътаните пътечки в парка, към възвишенията  (какво ли има зад тях?). В апартамента дори - дали новата ни детска е с южно изложение, както пишеше в обявата? А на колко градуса е банята от спалнята, защото мама и тати държаха, като купувахме апартамента, да са близо?

Когато дадохме компаса в ръцете на едно шестгодишно момченце, то го занесе на баща си, за да му помогне да разбере къде рибата кълве повече. Е, това компасите не го могат, дори този на „Клементони“. Но беше повод да разкажем за туристическите лодки с прозрачно дъно, през което се вижда подводния свят, както и за сонарите, които ни ориентират за подводния релеф и движението на рибата.           

За кого е предназначен компасът на „Клементони“?

Официално компасът на „Клементони“ е за деца над 8 години. В него обаче ще се влюбят всички малки и големи, които харесват математика, логика, компютри, роботи. Децата, които, като видят часовник, нямат търпение да го разглобят, за да разберат как е направен и как работи. Компасът на „Клементони“ е находка за бъдещи инженери или програмисти, което май е почти цяла България, ако се съди по интереса към математическите гимназии още от 5-ти клас.

Компасът е хубав подарък и за тези, които, при вида на старовремски часовник, не искат да го разглобят, а по-скоро си представят как удря 12-ия час, мишките стават коне, тиквата – каляска, а дрипите на Пепеляшка – красива рокля. Едни такива не-програмисти например запалихме по тази научна серия, като им казахме да намерят рима на думата „компас“. Ето резултата:

Дядо Коледа (прочут по-рано като Дядо Мраз)

понеже нямал контрабас,

ми подари компас,  

с който да играя във захлас. 

За изкушените

Science Museum в Лондон е все още затворен заради епидемията. Онлайн обаче влюбените в науката деца и техните родители могат да разгледат над 300 компаса и да научат историята им. Има например френски компас, който откривал куршумите в тялото на ранения; камера-компас; лаптоп-компас, който струвал 8 хиляди долара, когато го пуснали през 80-те години на XX век първо за изпълнителни директори, но после, понеже на тях не им бил по джоба, го продали на НАСА за космическа мисия; микроскоп-компас; дървен компас; от слонова кост; джобен; за куфарче с виненочервено кадифе; за проучвания и разузнаване в подводници...какво ли още не.

Думата „компас“ произлиза от латинската compassus, което значи „обиколка“. На руски уредът с магнитна стрелка за определяне на земните посоки се казва по същия начин, по който и на български, а на италиански е „компасо“. Звучи почти като „сладоледо“, нали? Така едно 6-годишно момиченце отговори на въпроса ни „Как е на италиански „сладолед“?“. Беше с компаса на „Клементони“ на врата и се опитваше да разбере на колко градуса е най-близката джелатерия в парка.       

 

Назад към всички статии