БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Как да си „направим“ музей вкъщи

Навярно сте били поне веднъж в природонаучен музей. Навярно сте намирали останки от древни цивилизации (наужким) или пък сте правили физико-химични експерименти. С комплекта „Геоди“ на National Geographic и „Хиполенд“ обаче не се налага да ходите (чак) до природонаучен музей. Може да си направите един вид музей и вкъщи.

Какво представлява играта?

Според анотацията, този научен комплект на National Geographic въвeждa дeцaтa в cвeтa нa гeoлoгиятa и xимиятa. Целта е да намерят сами една „геода“ – минерал, който образува красиви кристали. За да го открият, те трябва да счупят правилно двата камъка, включени в комплекта. Има два метода: с чук или с длето, и с...чорап. Без майтап, „методът на чорапа“ работи, но предвидете тънък, а не за хокей на лед (с него не става, пробвахме). Чук и длето не са включени в комплекта по разбираеми причини, но затова пък няма дом без чорап, нали?  

Докато се борят с двата камъка, децата си слагат специални предпазни очила. Има ги в комплекта и стоят досущ като във филм за Индиана Джоунс. Толкова са хубави, че и големите се снимат с тях. Твърде възможно е да стават и за във водата, но за кратко, не за едночасова тренировка по съчетано плуване (кроул, гръб, бътерфлай, бруст – в тази последователност).    

Като счупят камъните и намерят кристалите, децата могат да разлистят включената в комплекта книжка на National Geographic. Тя е с прекрасни снимки (какви други да са на National Geographic!) и любопитни факти: какво са геодите, как се образуват (от вулканична скала), по какво да ги различим от обикновените скали (по сферичната им форма, но има и други белези, които засега ще пазим в тайна), къде се срещат (най-вече в САЩ, а пък в Айова са така ценни, че ги наричат „скалите на нашия щат“), какви видове има (кварц, ахат, аметист) и др.

В комплекта е включена и поставка. За да може следващия път, когато отидете на гости на баба и дядо, да им подарите този собственоръчно изкопан минерал и те да го изложат с поставката в секцията си – между кристалния сервиз, например, и глинените отпечатъци от крачетата и ръцете на вашето пораснало дете.

Къде да играем тази игра?

Най-добре е да правите експеримента на National Geographic на открито – на терасата, в градинката пред блока, на детската площадка, на поляната в парка, на двора на вилата. Не че не може и на закрито, но ако се спрете на този вариант, помолете съпруга си да облече по-малко любима тениска отпреди 20 години (която все още става за носене и е като нова!), а детето – дрехи, различни от тези за първия учебен ден. Ще има и малко, съвсем малко прах. Но какво пък – удобен случай да си припомним поуката на „Сливи за смет“.

Забавни факти

Думата „геода“ произлиза от гръцки език и означава „формата на земята“. Геодите са сферични. Приличат на най-обикновени скали отвън и човек хал хабер си няма за красотата им отвътре, докато не ги разчупи по правилния начин. Някои геоди са флуоресцентни. Как греят в пурпурно или бледосиньо, се вижда на ултавиолетова светлина (ако ви се намира UV фенерче, вземете го на експеримента с децата). Други приличат на злато и ги наричат „златото на глупака“ или „слънчевите кристали“ заради сноповете слънчева светлина.

И да, „геода“ е в женски род, няма грешка в инструкцията. Правилно е да се казва „тя, геодата“. За разлика от случая с „папата“: казваме „той, папата“, а не „тя, папата“, нали?

До 23 септември 2020 г. Научният комплект с геоди на Nаtіоnаl Gеоgrарhіс се предлага с отстъпка от „Хиполенд“, разгледай тук.

Назад към всички статии