БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Как да пътуваме докато сме вкъщи или За пъзелите и бягството от реалността

„О, вие явно много пътувате!“, заключи една радиоводеща след разказа на събеседника си за световните забележителности. „Ами...просто много чета!“, отвърна той и добави след пауза: „Децата вкъщи редят пъзели. С тях също се посещават доста места.“

***    

3D пъзелите на Cubic Fun дават точно това – възможност да пътуваме и „видим“ едни от най-интересните забележителности и места докато си седим на пода със скръстени крака. Не че е съвсем същото като да хванем самолета или да се качим на мотора, а косите да се веят ли веят. Различно е. Ново е, следователно хубаво.

3D пъзелите на Cubic Fun са няколко серии: с едни от най-известните обекти в Лондон, Париж, Барселона, Москва, Сидни, Бразилия, Индия, Истанбул, Рим и къде ли още не, на 6-те континента. С прочути потънали кораби, открити векове по-късно на морското дъно или все още мистерия (знаете ли, че на английски към корабите се обръщаме в женски род: тя, корабът...?). С коралови рифове с опасни акули и безопасни делфини – рядко и трите са по едно и също време на едно и също място, но пъзелите го могат това. Има серия на National Geographic с Амазонската дъждовна гора, Дивия свят на Африка с тигри, слонове, жирафи и кабриолет, за да видим животните отблизо и да ги запечатаме в кадър.

Някои от пъзелите имат 3D светлини за още по-голяма достоверност: този с Айфеловата кула, която сега е затворена, но дори да не беше, ще чакате 4-5 часа, за да се изкачите на върха; с Парижката Света Богородица – добре, че поне пъзел има, за да знаят децата как е изглеждал домът на Гърбушкото от Нотр Дам; с Наклонената кула в Пиза – интересно дали макетът е килнат на север или на юг, макар че това едва ли е важно, защото срещу 20 милиона евро наклонът вече е овладян; Колизеумът в Рим; Тадж Махал и т.н. 

Седемдесет и един са пъзелите в колекцията на Cubic Fun, с различна трудност, с различен брой части – от 30 до 360. По-важното е, че сред тях има поне един за всеки член на фамилията.

Има 3D Cubic Fun за бебешоци (3+).  Пинокио и Червената шапчица са с бонус – книжка с приказка на български. Има за деца от 4 до 8 години. Например с царските палати или с вила край морето, с вита стълба и веранда с гледка (гледката не е включена в комплекта). Дворецът и дачата са добър избор за момиченца като Аника от Пипи дългото чорапче, която дори в пясъчника е с изгладена рокличка и без нито една драскотина на коленете.

Има пъзели и за кандидат-тийнейджъри (9+). Статуята на свободата с LED светлини е толкова красива, че бъдещият тийн навярно ще я превърне в украшение само след като се увери, че всяка лампичка на макета й силно свети. Е, за съжаление, 3D пъзелът с реалистичен бял кон не идва с бонус Принц.  Няма и подарък горилче към небостъргача Емпайър Стейт Билдинг, където три години след издигането му е заснет първият филм Кинг Конг. Но нека не бъдем максималисти.

Ако мама пък строи с децата Операта в Сидни, може и да разбере с доволство, че сега тази институция е „отворена“ с „дигитална програма за деца и ученици“.

Тати навярно ще будува докато не намери и последното парченце за бизан мачтата на Кораба Отмъщението на Кралица Анна“ или за 32-те бани в Белия дом (споко, толкова са в реалността, не в пъзел-комплекта).

Да не забравяме и дядото-русофил – докато строи CityLine Москва, може би ще обясни на внучето, че справките се правят само в Большая советская енциклопедия. Баба пък заради Cubic Fun навярно ще остави за ден гоблена с лика на Мона Лиза, за да сглоби една невероятна 3D венецианска панорама.  

***  

В. Washington Post наскоро писа, че американците се презапасяват със суха храна, тоалетни принадлежности и...пъзели. Причината? Пъзелите предлагат нещо много, много ценно – бягство от действителността.

Готови-и-и? Старт!  сме още от утре, нали?

***

Автор: Верислава Йорданова

Назад към всички статии