БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Как да обиколим земята с говореща карта под ръка?

Знаете ли, че Жул Верн, авторът на „Около света за 80 дни“, въобще не е пътувал? Единственото му „пътешествие“ трае само 24 минути и е с дирижабъл. Уилям Шекспир пък пише „Ромео и Жулиета“, включително прочутата сцена на верандата, без кракът му изобщо да е стъпвал във Верона.

Нещо подобно ще направи с вас и с вашите деца тази прекрасна интерактивна карта на света от „Хиполенд“. С нея ще можете да посетите различни точки от земното кълбо докато лежите на поляната в парка, на мекичкия килим вкъщи или закусвате на масата на вилата. А това е ценно, особено във времена, когато не се знае кое превозно средство докъде лети / плава и колко дълго може да не успеем да се приберем у дома.

Преживяването

„Здравей, малки изследователю!“ / Hello, little adventurer!, така ви посреща интерактивната карта на света, в която има 1000 въпроса и факти за 78 държави.

Картата „говори“ на български и на английски като я докоснем. Задава въпрос и дава отговор. Раздава похвали и отчита резултат. Подканва ни с „Да продължаваме“. Навярно би могла да бъде отлично помагало по история, география, околен свят, английски. И със сигурност е любима семейна игра, подходяща за едно дете, за кака и бати, баба и дядо, мама и тате. Тя е нещо като всесезонни гуми – става както за лято без дъжд, на открито, така и за лято с дъжд, у дома.

Интерактивната карта на света има три нива. Първото: натискате звездичка, за да научите за столицата, флага, езика, разположението или интересен факт за някоя държава. „Второто ниво е да откриеш мястото“, разказа 7-годишното момиченце, което първо я изпробва. „После ти задава въпрос“, допълни братчето. „Пита те „В коя държава се говори мандарин и английски: Китай или Гренландия?“, и ти трябва да натиснеш Китай, но ако натиснеш Гренландия, имаш втори шанс“. Или: „Коя държава има формата на подкова: Хърватия или Франция?“ (А сега де?).

Третото ниво се казва „Предизвикателство“ и се играе от двама, но може и от един: „Ти си А веднъж и пак ти си Бъ“. Тук картата те пита като на предната игра, но имаш само един шанс да познаеш…Играе се до 8 и се отчитат точките при отговор.”

Въпросите, които картата „задава“, са от най-различно естество. „Австрия е родината на композитора Моцарт“. („О, Вие имате много велики музиканти!“, отбелязала туристка при вида на площаден цигулар във Виена. „Да, но всички са отдавна мъртви!“, отговорил австриецът-екскурзовод.) „Шекелът е валутата на Израел.“ „Афганистан се нарича още кръстопътът на Азия“.

При въпрос за Канада, едно от децата каза: „Виктор, като порасне, иска да отиде в Канада, понеже от там е тръгнал хокеят“. „Ноа пък ходи всяка Коледа в Тайланд“, допълни другото. За „Италия е родното място на Римската империя“ всезнайковците препоръчаха да се казва, че е родината на пицата и пастата, а за Швеция – родината на Пипи Дългото чорапче. Ще пишем на Zanzoon да променят тези анонси, обещаваме.

Знаете ли, че...?   

В интерактивната карта на света има малко известни или позабравени от нас, големите, факти. Коя е най-голямата държава на Средиземно море? Не, не е Испания, нито Италия, а Алжир. Че Русия е най-голяма в света, кенгуруто е символът на Австралия, лъвчето – на България, Япония е „Страната на изгряващото слънце“, Германия е с най-многобройно население в Европа, а Испания е родината на Пабло Пикасо всеки го знае. Но какво ще кажете за: „Националният символ на Украйна е тризъбецът“? Южна Корея е „Страната на утринната свежест“, Беларус – „Синеоката страна“, а Южна Африка – „Нацията на дъгата“? С изненада открихме и че „Съединението прави силата“ е надпис не само на Парламента в София, но и националният девиз на... Ангола.

Специално предложение

С тази игра детето може да се занимава абсолютно само докато вие четете книга или решавате судоку, вместо да играете с него федербал при силен вятър. Това е може би най-голямото предимство на Интерактивната карта на света. Детето просто си натиска иконката за флаг, факт, столица и др. и слуша отговорите на „говорещата“ карта. За да ви изненада впоследствие на опашката в магазина: „А ти знаеше ли, че Китай има 1 милиард и 300 милиона жители? Че Финландия е земята на хилядите езера, а слънцето е националният символ на Аржентина?“.

Картата на света e близо до технологичните умения, които при децата са така интуитивни, че дори като видят TV монитор, правят „слайд“ движението надясно с ръката, за да преминат от един екран в друг. Тя замества успешно видеата с любопитни факти в айде.бг и клипчетата на инфлуенсърите, които се следят дори в детската градина. Тя може да ангажира (макар и не за дълго) и приятелите, пристрастени към телефона и плейстейшъна.

Интерактивната карта на света е приятен интериорен аксесоар. Можете да я закачите на стената в детската, над бюрото или леглото. По време на игра тя стои дизайнерски някак на белия килим и на пикник-одеялото.  

Бъдещето

Да си представим за миг, че с тази, а не с познатата скучновата карта на света, в час влиза учителят по география, околен свят или история. Гаранция, че ще има по-голям интерес към предмета му и повече шестици (всички деца са бележкарчета). Тази игра може да запали интереса на някой бъдещ Николай Коперник, роден в Полша, както ни „каза“ картата, или мореплавател като Христофор Колумб, на когото е кръстена Колумбия. Която истина също децата научиха от там.

Едва ли, ако се въоръжим с всички факти от Интерактивната карта на света, ще станем крещящо по-щастливи. По-важното е, че поддържаме любопитството си живо, представяме си най-различни неща и пътуваме по света.

Жул Верн е написал десетки книги за екзотични места, без изобщо да ги е посетил. Цял свят е обиколил във въображението си за 80 дни. Какво ли щеше да е наследството му, ако по него време картите бяха интерактивни и говореха минимум два езика?   

Назад към всички статии