БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Как да изберем велосипед за детето?

„Татко ще ми купи колело, ама друг път!“ Навярно помните тази реплика от „Куче в чекмедже“. В далечните социалистически времена нямаше кой знае какво – велосипед с помощни, балканче с различни рамки за момче и за момиче, и беемхикс за напреднали. Днес имаме избор, от който може да ни се завие свят. Какво колело да изберем в зависимост от възрастта на детето? Как да го изберем? Къде в града да го подкараме? Ето няколко съвета от родители, минали по този (вело)път.

Първото колело

За най-малките (на годинка и нещо) триколкота е прекрасен избор. Когато детето е на 2+ години, можете да му вземете тротинетка (скутер). Има музикални, с раничка, с кошничка на кормилото, с героите от „Пес патрул“, „Замръзналото кралство“ и др.      

Велосипедите без педали (balance bike) са за деца между 2 и 4 годинки и ръст под 100см. Те им помагат да се научат да пазят равновесие и правят прехода към истинско колело лесен. По-рано май ги яхват момченца, но има и госпожици, които не слизат от това свое първо колело.

Ако имате момиченце, което иска да стане фея, като порасне, вземете й велосипед с помощни. Има най-различни – с място за шише за вода, с кошничка отпред или отзад (и двете лесно се махат, когато омръзнат и почнат да пречат на „истинското каране“), с предна спирачка и с контра.

Нашето първо колело беше именно с помощни и с кошничка („феята“ беше на 3+). Когато дойде време да ги махнем (малко след 4-тата годинка), просто я оставихме два дни да върви с колелото, без да натиска педалите, за да се научи на баланс (някои дори отвинтват педалите). На третия ден я пуснахме по една велоалея и наблюдавахме как кара на зиг-заг, огъва колчета и разтриса кошчета за боклук. На четвъртия ден сама пожела да се спусне по стръмен баир.    

За всякоя възраст, пол и занятие

Производителите на велосипеди са направили таблица с размера на гумите, годините и височината на детето. Ползвайте я, дава добър ориентир.

Размер на гумите в цолове

На колко годинки е детето?

Колко е високо детето?

12″

2-4 г.

85-100 см

16″

4-7 г.

100-120 см

20″

7-9 г.

120-130 см

24″

9-12 г.

130-145 см

 

Дали ще изберете колело от алуминий (по-леко) или не, зависи от бюджета ви. Когато детето е малко, не е чак кой знае колко лошо колелото да е тежко. Порасне ли, можете да потърсите по-леки модели. Важно е да изберете здраво колело, защото ще бъде захвърляно (волю или неволю) многократно.

Някои родители преценяват колелото в зависимост от това дали и колко скорости има. Докато детето се учи да кара, не му трябват скорости. Прекалено много неща ще съобразява – баланс, спиране, оглеждане за коли и хора, и т.н. Вземете колело със скорости, когато то вече може да тръгва и да слиза само от колелото, да го кара спокойно в паркове, по алеи, по неравни терени. Модел с по-малко скорости, например 6-7, е добро начало. С него детето ще се научи лесно кога и как се сменят. Важно е и да може да ги сменя в движение. А не да се налага да спре, докато изкачвате някое възвишение, за да превключи „предавката“.    

Детето трябва да може да потегля, да кара по равен път колелото без усилие, да може да спира. Крачетата  му не трябва да се свиват прекалено много при горното положение на педалите. Трябва да може да стига земята и спирачките от седнало положение. Спирачките са важни, обърнете им внимание, работят ли безотказно, не се колебайте. Колело с V-Brake спирачки например е хубав избор.

Не купувайте по-голямо колело на детето, защото бързо щяло да го „израсне“. Все едно да му купите по-големи обувки. Не му ли е удобно, няма да иска да кара. И не го чакайте да се сгоди, за да махнете помощните. На 5-6 години повечето деца вече сами карат 16-цолов велосипед.

Каска, наколенки, налакътници

Не ги подценявайте. Докато се учи да кара, детето непрекъснато пада и става. Тези три аксесоара предпазват от голям сакатлък. Покажете му как да регулира каската и как правилно да я поставя, така че тя наистина да предпазва главата от силен удар, а не просто да е моден аксесоар като плажна или бейсболна шапка с козирката назад. Каската трябва да е твърда и удобна, като същевременно позволява на детето да вижда и да чува добре. Дори да понатрупа самочувствие, пак настоявайте за каска. И ние, големите, падаме. Да речем, като пресичаме трамвайната линия след дъжд или качваме неправилно бордюр.   

С колело в града

Да карате колело в парковете през почивните дни, когато е пълно с народ, е „напреженка“. Инвестирайте в хубав фар и челник, и пробвайте вечер. Тогава е приказно спокойно. Като ските в планината в тиха зимна нощ.

Харесайте си маршрут и оставете детето да ви води. Ще видите как ще иска още една обиколка, и още една, и още една...до доста след 22.30 ч. вечерта.

Макар велоалеите да се използват от кого ли не за какво ли не, карайте и по тях чат-пат. Преди това обаче се уверете, че детето вече има навика да се оглежда за коли, излизащи от гараж или от пресечка.

Ако живеете в южните квартали на София, спуснете се до Борисовата градина или до Докторската. Да, ще минете през минимум два подлеза, но пък детето ще се научи само да качва и сваля колелото по стълби. Със сигурност първия път ще се пльосне по корем по нанадолнището от „Коколандия“ или ще се блъсне в дърво в „Южен 2“ (макар да сте го предупредили по Уокитоки-то „Викторе-е-е, внимавай!“). Но още на другия ден ще иска пак да яхнете велосипеда.  

Най-важното е колелото, което ще изберете за своето дете, да му е по мярка, да е стабилно и то много да си го харесва. Какво ще кажете например за това с дизайн от Междузвездни войни?

 

     

Назад към всички статии