БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Избери най-подходящата раница!

С настъпването на новата учебна година родители и деца излизат на пазар, за да осигурят всичко необходимо на ученика. Към списъка с покупки често спада и ученическата раница. Как да изберете подходяща раница за ученика – вижте нашите полезни съвети.

Изборът на подходяща раница за ученика е от съществено значение и е свързан не толкова с модата и тенденции при по-малките, колкото със здравето и физическото развитие на детето. Докато ученикът е в по-малките класове, той трябва да носи определен тип раница, който да не уврежда стойката му. Неподходящ модел раница може да доведе до гръбначно изкривяване, нарушаване на кръвообращението и лоша позиция на тялото.

Ето най-важните правила и съвети при купуването на нова раница за ученика:

Важен е размерът

Раниците при по-малките ученици винаги трябва да се купуват с тяхно присъствие, за да сте сигурни, че пасват на тялото им. Вземете предвид ръста на детето – раницата трябва да обхваща разстоянието от раменете до талията, като върхът й не трябва да е по-висок от линията на раменете. Не бива да виси под кръста, защото това ще окаже влияние върху стойката и върху развитието на долните крайници.

Обърнете внимание на теглото

Когато раницата на ученика е пълна, тя не трябва да надвишава 10-12% от теглото на детето. В противен случай се претоварва гръбначния стълб и може да се получи изкривяване. Ако детето ви е в първи или втори клас и има да носи прекалено много учебници и тетрадки, които надвишават тези размери, тогава е добре да помислите за раница на колелца.

Ако се изкушавате да купите раница на колела с цел да не натоварвате детето с носене, не бива да забравяте, че тя е подходяща само ако се налага да се носят големи тежести, а като прибавим стълбите, които има всяко училище, подобен избор не е особено подходящ.

Какъв модел раница да изберете?

За по-малките ученици задължително търсете раница с две презрамки. Моделите с презрамка през рамо не разпределят равномерно тежестта и в ранна възраст могат да причинят изкривяване, затова са по-подходящи за тийнейджъри. Важно е презрамките да могат да се регулират, защото ако са твърде стегнати, могат да създадат проблеми с кръвообращението.

Винаги търсете раници с твърд гръб. А ако раницата има и колан за закопчаване отпред, той задължително трябва да се ползва, защото спомага за балансирането на теглото и правилната стойка на детето.

Подреждане на раницата

Колкото повече отделения има раницата, толкова по-добре, защото детето се научава на организация на вещите си. Освен това така балансирате теглото. Научете детето, че по-тежките учебници стоят най-плътно до гърба, а по-леките тетрадки се разполагат от външната страна. Ако несесерът е от плат, той може да стои най-отгоре, защото е по-лек. Но е ако е по-масивен, тогава е добре да е на дъното на раницата.

С раницата на гърба

След като напълните раницата, накарайте детето да я сложи, за да видите как му стои. Ако забележите, че ученикът се навежда леко напред, това означава, че раницата е прекалено пълна и му тежи. Имайте предвид, че не е желателно детето да носи раница с голямо тегло повече от 30мин.

Назад към всички статии