БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Играта, в която децата наистина ще ви победят

„Майстор Мемо“ развива паметта и концентрацията

Навярно неведнъж сте се престрували, че губите, докато играете с детето. Само и само то да се почувства велико. Оставяли сте го да нарушава правилата на „Не се сърди, човече!“ или нарочно сте изтегляли Черния Петър вместо него. С „Майстор Мемо“ не се налага да се преструвате на губещи. Децата съвсем честно ще ви победят. Защото имат по-добра памет от нас, големите – за звуци, цветове, последователност на ходовете и др. И нестихващо желание за още и още игра.    

Какво представлява играта?

„Майстор Мемо“* е за до 6 играчи. Има 4 нива с различна трудност: „Поредица“, „Отзад напред“, „Пропусни една тема“ и „Микс“. Всеки участник избира от конзола под формата на звезда един от 6-те цвята – жълт, лилав, син, зелен, червен и оранжев. Над всеки цвят има иконка (бутон) с 6 теми: човек, животно, предмет, превозно средство, място, музикален инструмент. Като чуете звук (звуците се пускат от „Майстор Мемо“, който води играта, коментира, насърчава, отчита резултата), всеки трябва да натиснете иконката, на която звукът отговаря.

Например, в първото ниво, „Поредица“, Майсторът пуска пиано и посочва жълтия играч. Той трябва да натисне иконката за музикален инструмент. После Майсторът пуска „тудуф-тудуф“ и избира синия играч. Той трябва да натисне първо иконката, която е натиснал предишният играч, за музикален инструмент, и после – своята, за превозно средство („тудуф-тудуф“ е влак). Колкото повече са играчите, толкова повече трябва да се помни – коя иконката е избрал първият, вторият, третият, четвъртият и петият преди вас. В „Отзад напред“ правилата са същите като в първото ниво, но в обратна последователност. Ако „Майстор Мемо“ пусне пиано, слон, влак, трябва да натиснете иконката за превозно средство, животно и накрая за музикален инструмент. На третото ниво правилата са като в „Отзад напред“, но има и забранена тема, която трябва да се „прескочи“. Например, ако забранена е „животно“, а майсторът пуска пиано, слон и влак, трябва да натиснете само иконките за превозно средство и музикален иструмент. За най-трудното ниво, „Микс“, няма да издаваме тайната. Научете повече от видеото тук  или пък, ако не обичате да четете инструкции, чуйте демото на играта – в него всичко е кристално ясно.

Целта на играта е да се познаят темите на чутите звуци и да се запомни последователността (включително в обратен ред) на натискане на иконките (бутоните) от всички играчи преди вас. Ако сгрешите, отпадате (най-често първи „изгарят“ родителите). Запомнилият най-много теми печели. В режима пък на „Игра за един“ играете сам срещу себе си и се опитвате да подобрите рекорда си.

Светът на звуците

Едно от най-очарователните неща в „Майстор Мемо“ са звуците. Замисляли ли сте се колко много звук има около нас? Звукът на пианото не може да се сгреши, но какво ще кажете за „индийската цитра“, по-известна като „азиатска арфа“. Различавате ли я от обикновената? А знаете ли какво е „джембе“? Африкански музикален инструмент от XII век под формата на чаша. Какъв е звукът на пикапа („камионетка“ на български)? И дали ако чуем едно слабо „Дрън-н-н“ по средата на морето, посред нищото, ще означава, че отдолу има подводница (не би ли трябвало да са беззвучни и незабележими)?

Звукът на камшика за нас, големите, е по-познат. Но за децата...? Камшик може би са виждали в цирка, на картинките в „Котаракът с чизми“ или ако са се возили на файтон в Слънчев бряг...Как прави щраусът също ще разберете от „Майстор Мемо“. Поразровите ли се в темата, ще научите, че щраусът „говори“ само по време на любовна игра. Делфините издават лесно разпознаваем звук (дори да не сте ги чували под вода, сигурно сте ходили в делфинариум или сте гледали научнопопулярно видео). А тюлените, те как правят? Имитират човешки звуци, включително до десет ноти на популярни мелодии. Учени дори планират да ги използват в помощ на хората с трудности в говора.

Най-големите предимства

„Майстор Мемо“ помага за подобряване на концентрацията. Тренира асоциативното мислене. Способността на детето да се справя с няколко задачи едновременно: хем да свърже звук с тема, хем да запомни кой играч каква иконка е натиснал и в каква последователност, хем да пропусне забранената тема. Едва ли тази игра ще помогне на детето в реалността. Ако му кажете: „Приготви си, моля те, раницата за училище и за тренировки, прибери масата, разтреби си леглото, вземи си душ и си лягай“, колко от тези заръки вярвате, че ще направи, без да го подсещате като черна станция? Най-важното е, че децата играят с огромно удоволствие сами или с приятели на „Майстор Мемо“. И винаги ни побеждават, нас големите, напълно честно. Може би защото в нашите пораснали глави има все по-малко памет за истински важните неща.

 

*"Майстор Мемо“** е на френската марка Zanzoon. За развиване паметта на децата чрез игра Zanzoon имат повечко принос от някои училищни задачи. Като например това да се наизустят всички куплети на „Питат ли ме дей зората“ в понеделник вечер за вторник сутринта.  


** „Мемо“ произлиза от латинското memoria, ae f – памет, помнене

Назад към всички статии