БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

ХИПОЛЕНД подари трабант атракция на ученик, запален по ретро автомобили

Да си купиш първия „Трабант” със спестените от закуски и рождени дни пари още в 5-ти клас. За 6 години да събереш 13 автомобила все от тази марка. Това е постигнал 17-годишният Кристиан Димитров от Монтана. Той вдъхва нов живот на стари трабанти и мечтае да направи ретро парк с тях. Последната му придобивка е подарък от ХИПОЛЕНД – оранжево трабантче, на което хиляди деца в България и Румъния се радват от сърце и снимат за спомен.

***

Трабантът на ХИПОЛЕНД „паркира“ в пловдивския ХИПОЛЕНД още през 2013г. След това „обикаля“ страната, че и до съседна Румъния прескача, за да се завърне отново в своя първи дом в Пловдив. Как се озовава този забележителен автомобил от не чак толкова далечното минало в ХИПОЛЕНД, вероятно ще се запитате.  При едно от посещенията си в най-стария магазин за играчки на прочутата верига Hamleys в Лондон, екип на ХИПОЛЕНД вижда, че една от многобройните атракции за децата е ретро кола, и решава да направи нещо подобно в България. Компанията купува трабанта от автоморга, за да го ремонтира и пригоди за атракция, която да забавлява нашите деца. Двигателят се отстранява, като се оставят само седалките и таблото, за да могат децата, докато си избират любимите играчки, и да „покарат“ легендарния автомобил. Впоследствие се  изработва и специална конструкция, в която да се експонират различни играчки. В началото трабантът е „паркиран“ в пловдивския ХИПОЛЕНД, защото той е първият магазин на веригата. Числото 2005 в регистрационния номер е именно годината на неговото откриване, а HIP - абревиатура на HIPPOLAND.

Светкавично бързо трабантчето се превръща в атракция. Стотици деца се надпреварват да седнат зад волана на първия си „тест драйв“.  Родителите запечатват този весел миг в снимки и видео, или просто оставят децата си на грижите на „Траби“, докато тайничко пазаруват от името на дядо Коледа. В продължение на няколко години возилото атракция обикаля магазините на веригата в страната и весели децата в София, Пловдив,  Варна, Бургас, стига чак до Румъния! На откриването на първия ни ХИПОЛЕНД в Букурещ,  „Траби“ пожъна огромен успех и стотици румънски малчугани също си направиха снимка за спомен. „Този трабант е част от историята на ХИПОЛЕНД“, пояснява управителката на магазина в Пловдив. „Радваме се, че намерихме най-точния човек, на когото да го подарим. При Кристиан Димитров от Монтана нашият любим „Траби“ ще получи също толкова внимание, колкото от децата, които години наред го „подкарваха“ към страната на мечтите си“.        

***

Кристиан Димитров е ученик в 11-ти клас на Природоматематическата гимназия в Монтана. Седем от общо тринадесетте му трабанта работят, но само два са в движение. Ремонтните дейности момчето прави в чипровското село Железна, тъй като там има голям двор и гараж. Предстои му да си построи навес, под който да стоят изложените на дъжд и пек возила. „Ретро автомобилите са ми тръпка от дете“, споделя момчето. „Дядо ми караше „Москвич“, който наричаше „Белия лебед“. (случайно или не първият собствен автомобил на основателя на ХИПОЛЕНД е носил същото име – „БЕЛИЯТ Лебед“, само че при него Лебедът е бил един „изящен“ трета ръка бял Москвич 408И. За „лебед“ мечтаех и аз. Започнах тайно да събирам пари и с тях си купих първия трабант, който харесах в интернет. Нарекох го „Бежко“ заради цвета му.“ Заедно с баща си, Крис изважда този поизгнил трабант от един гараж. Постягат го, слагат му чисто нов кожен салон в бяло. Дори  вдигат 120 км./ч. на магистрала. „Трабантът е страхотна кола“, обяснява Кристиан. „Дори да се развали на пътя, има как да се поправи – с парче тел, чорапогащник за ремък, хартия, лепило.“

Това е началото на историята, в която Крис спасява трабанти от заключени с години гаражи и работилници, и изпод потънали в паяжина сайванти. Купува ги, включително от дядовци, и им вдъхва нов живот в свободното от учене време. Миналата година в едно село попада на два трабанта, с които особено се гордее: модел 601, цели 26 конски сили (от по-мощните!). Вратите на гаража били заринати с пръст и се наложило да копаят с мотика, за да извадят колите. „По-добре за части, отколкото за капачка за буркани“, обяснява Кристиан. Всички трабантчета Крис поправя вече сам и много чете за тях. Дори 90-годишната му прабаба се впечатлява от тази му страст и „инвестира“ спестените от пенсията пари в следващото „бижу“ за колекцията.

През 2020 година Кристиан печели награда за най-млад участник в Трабант феста във Вършец и награда от Националния конкурс за млади предприемачи „Имам бизнес идея“. Планира да изгради модерен автосервиз за ремонт на ретро автомобили, като една част от експонатите ще се продават, а друга ще се предоставят за разходка на туристи, които искат да изпитат тръпката от шофиране на социалистическа кола. Макар да учи математика и информатика в Природоматематическата гимназия в Монтана, Кристиан иска да следва двигатели с вътрешно горене. За да превърне още по-сигурно страстта си в професия. Момчето се надява след около месец най-накрая да може сам да управлява любимата си марка.

***

Кристиан откара подаръка си от ХИПОЛЕНД от Пловдив до Монтана на платформа, като лично ръководеше целия процес. Хората спираха, за да го снимат в оранжевия експонат, забавлявал години наред деца и техните родители. Трабантът (в превод спътник) е източногерманска марка автомобили, произвеждани от 1957 до 1991 година по абсолютно един и същи начин.

Назад към всички статии