БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Хиполенд осиновява 3 животни в Зоологическата градина в София

Хиполенд, чрез голямо финансово дарение, поема грижата за 3 животни в столичния зоопарк за една година: за мъжката бърнеста мечка, за хипопотама джудже и за понитата. Благодарение на нашата финансова помощ ще бъдат направени подобрения в жизнената среда на животните.

Мъжката бърнеста мечка (Melursus ursinus) се казва Лиъм и е сравнително нов обитател на зоопарка. Той е на 3 години и е роден в зоопарка в Лайпциг, Германия. Традиционните местообитания на това животинско семейство в дивата природа са влажните гори на Индия и остров Шри Ланка. Екзотичният красавец Лиъм е едър, с черна дълга козина с бяла ивица, която образува полукръгъл нагръдник на гърдите, храни се с термити, насекоми, корени и плодове, но с удоволствие си хапва и мед. Бърнестата мечка е активна основно нощем, не спи зимен сън и ражда 1-2, максимум 3 малки. Те са големи, шумни и смъртоносни. Най-много обичат термити, могат да нападнат цяла колония и да изядат до 10 000 термита. Ако термитите влязат в носа им, те затварят ноздрите си със специална ципа. Бърнестата мечка е защитен вид, като в живата природа са останали само около 20 000 и тенденцията е те да намаляват. Софийският зоопарк получава този интересен и рядък вид мечка по линия на Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, и е една от 10-те европейски зоологически градини, лицензирани за размножаването й. За целта в скоро време се очаква и женска бърнеста мечка, за която се строи модерен и съобразен с особеностите на вида хабитат. Именно за построяването на това съвсем ново жизнено пространство в съседство с клетката на мъжката мечка е предназначена основната част от паричното дарение на Хиполенд.

Хипопотамът джудже (Choeropsis liberiensis) е много по-дребен от обикновения хипопотам. Оби¬тава влажните гори и често се крие във водата. Среща се по-рядко в някои ограничени области на Либерия, Западна Африка, Кот д'Ивоар, Гвинея и Сиера Леоне, води усамотен начин на живот и не се събира на стада. Оцелелите индивиди в дивата природа, след човешката намеса и други причини, наброяват не повече от 2000 и затова хипопотамът джудже е вписан в международната „Червена книга“. Нашият хипопотам се казва Виторио и е роден през 2003г. в зоопарк в Белгия. В софийския зоопарк е от 2016г. и е първото животно от вида, което може да бъде видяно у нас.

Понитата (Equus ferus caballus) са порода дребни коне. В сравнение с останалите коне понитата имат по-дебели гриви и опашки, по-къси крака, по-тежки кости, по-дебел врат и по-къси глави с по-широки чела. За да бъде определен един кон за пони, той трябва да отговаря на няколко условия, но основният критерий е височината. Според общоприетите стандарти за пони се счита кон с височина под 147см. Понитата произлизат от примитивни коне, които са обитавали Северна Европа, Франция и Британските острови. Съществуват няколко вида диви породи понита. При правилна дресировка могат да се използват и за работа с деца.

Подпомагането на столичния зоопарк, като любимо място на хиляди деца от София и от цялата страна, е част от благотворителната програма на Хиполенд, насочена към децата на България.

Назад към всички статии