БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Go Master YouTubers: как се правят топ видеа и печелят последователи

Go Master YouTubers  събира най-доброто от „Монополи“ и „Не се сърди човече“. В тази великолепна настолна игра Вие ставате звезда, ако първи съберете 100 000 нови абонати за своя канал. Ще преминете през куп предизвикателства, ще отговаряте на въпроси, ще тролвате съперниците си, ще получавате поощрения за правилно поведение в социалните мрежи или наказание за нарушаване на правилата. А накрая, след като запишете чрез приложението най-великото си видео със специални ефекти, ще станете и Top Creator.  152 предизвикателства и 46 теми. Какво повече трябва на едно дете на 8+ в дъждовен уикенд?

Как се играе?

Go Master съдържа игрално поле, 6 фигурки на типични ютюбъри, пясъчен часовник за засичане на време, зарче с числа и звезда, „билети“ с брой последователи, които или ще губите, или ще печелите. В играта има и различни карти: с 6 YouTube профила, с въпроси към начинаещи ютюбъри и професионалисти и такива, които се теглят, когато стъпите с фигурката си на определено място на игралното поле (карта Трол, Influencer  и др.).

Go Master се играе от двама до шестима играчи. Първо всеки си избира една от 6-те фигурки, с които да се придвижва. Можете да си изберете да сте геймърката с влиятелен канал за игри, забавния Фред, който представя комедии, София Вентура, която отразява пътешествия, Габриел, който е фен на филмите, Роб, който е луд по технологичните джаджи или Яра, експерт по мода и красота.

Фигурките се придвижват по игралното поле чрез хвърляне на зар. Когато играчите стъпят на определено място, те изпълняват определено предизвикателство: пропускат ход, отговарят на въпрос от викторината и др.

Всички започват от ниво „Новак“ (Noob на YouTube жаргон), преминават през ниво професионалист (Super, Mega, Master) и завършват като топ създатели на видеа (Top Creators).

Предизвикателствата

За да преминете от ниво „Новак“ към ниво „Професионалист“, трябва два пъти да отговорите правилно на въпроси от викторината, които са в шест теми – мода и красота, технологии, игри, пътуване, гейминг, комедия. Към всеки въпрос има три отговора, като верният е само един.

Някои са доста лесни: Коя марка има в логото си ябълка?; Прекаленото излагане на слънце хидратира или състарява кожата?; Кое е по-ценно – бронз, диамант или сребро (и без да са слушали песента на Мерилин Монро „Диамантите са най-добрите приятели на момичетата“, децата ще се досетят); Колко играчи едновременно могат да играят Fortnite?; Дроновете са забранени в близост до...летища (а не до вулкани, да кажем, защото по-често излитат самолети отколкото изригват вулкани, нали?).

Други изискват бързо мислене (През кой сезон прелетните птици летят на север?) или насърчават експериментирането (С какво се пишат тайни съобщения, със сапун или с лимон и вода?).

Повечето въпроси са свързани с това, което се учи в училище, вкъщи или от приятелите, като областите са най-разнообразни – физика: Какво става, ако увием батерия в алуминиево фолио (със сигурност не красиво опакован подарък); химия: Кой е най-издръжливият материал (титан); география: Как се нарича държавата между Канада и Мексико?; пътешествия: Какви дрехи ще си приготвиш за Сейшелите – зимни или летни?; С евро, долари или песос ще си купиш закуска в Париж?;  постиженията на човечеството: Армстронг или Гагарин е първият човек, стъпил на Луната? (макар според привържениците на конспирациите това да е измислица); Кой е Стивън Хокинг? (футболист, лекар или учен); митология: Кое митично  създание има глава на бик и тяло на човек (минотавър или кентавър), поп-култура: Кой винаги носи шапка – Бруно Марс, Бионсе или Дженифър Лопес?; чуждите езици: Как се казва „Здравей!“ на испански? и, разбира се, Хари Потър: Къде Дж.К.Роулинг вижда ученици с черно наметало и се вдъхновява за героя си?.

Любими на децата са и предизвикателствата за предприемане на някакво действие. Единият от играчите  например трябва да познае ръката на кой от останалите е вдигната, ако те са с гръб. Играч има броени секунди, за да запомни кое къде е на игралната дъска. Останалите разместват картите и фигурките, а нашият човек трябва да познае кое не е наред. Какво печели ли? Нови последователи на YouTube канала си.

Защо да изберем тази игра?

Когато попитахме децата какво най-много им харесва, те отговориха: Предизвикателствата... Въпросите...Това, че играта е разнообразна...Приложението за видео. Дори на другия ден да забравят колко е голяма най-голямата в света монета от шоколад, по-важното е, че се научават нови неща. Go Master YouTubers помага на децата да разберат какво е правилното поведение в интернет. В тази игра има не само поощрения, но и наказания. Губиш последователи, ако използваш нецензурни думи, ако не спазваш графика за качване на „съдържание“, ако си заснел клипче на ветровито място и нищо не се чува в него или ако си снимал от ръба на пропаст, рискувайки живота си. Играейки на Go Master YouTubers, децата разбират как се намират последователи – като предават на живо любимия си концерт, като правят видеа заедно с други ютюбъри и ги описват с подбрани ключови думи. В играта дори се „преподава“ как се печелят спонсори. Полезни съвети, нали?

***

Когато на 7-годишния му се падна предизвикателството Изброй за 30 секунди 6 известни писатели, той изстреля: Иван Вазов...Иван Вазов...Иван Вазов...Хитлер...Томас Джеферсън. Всички много се смяхме и си спомнихме как като малък беше убеден, че създателят на българската държава е...Шарл Перо. А когато смехът ни утихна, прочетохме на децата онзи параграф от Декларация за независимостта на САЩ от Томас Джеферсън, който определя като изконни човешки права правото на живот, правото на свобода и стремежът към щастие.

Назад към всички статии