БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Децата и книгите

 

Замисляли ли сте се колко дълъг е животът на една и съща книга? Детето я държи в ръцете си и я разглежда като играчка. Някой му разказва по картинки. След това му я чете. После детето самό я срича. А когато му стане любима, иска същата за подарък на приятел. Предлагаме ви няколко съвета, с които ще откъснете детето от телефона. Подбрахме и книжки, към които децата ви всеки път ще посегнат с трепет.

Първата среща

„Представете“ книгите на децата още когато за тях те са просто предмет. Представете ги като играчка и забавление. За запознанство например са подходящи говорещите книги на „Фют“ с рисунки, детските енциклопедии за животните, човека, природата, книгите за „Лека нощ“ със звуци, книжките с дръжки на „Златното пате“. Възможно е девойките да помислят, че последното е фръц-чантичка, която се носи от стая в стая, в парка и на плажа като акцент към тоалета, но нищо, важното е да свикнат с този „предмет“. За момченцата добър избор са книгите в кутии или тип кубчета, също на „Фют“. „Моята първа библиотека“  нашите деца толкова много харесваха, че и сега не дават да дарим на библиотеката.

Разнообразявайте видовете книги, които давате на децата си. Още преди да постъпят в детската градина, подходящи са „Приключения с приятели“, например, панорамни книжки („Трите прасенца“ на „Пан“, „Грозното патенце“, „Малката русалка“), с говорещи картинки, „Класически приказки с мелодии и звуци“ на „Фют“. И ако батериите на „Бременските музиканти“ свършат, не се учудвайте, когато децата мучат като магаренце или кукуригат като петле – толкова ще им хареса да натискат копчетата на тази великолепна книга. Не пренебрегвайте книгите с пъзели. „Болен здрав носи“, „Работна мецана“ на „Златното пате“, както и книжките пъзел отЕгмонт“ и „Пиксар“ са идеален подарък.

Като започнат да ходят на детска градина, можете да им четете „Приказки незабравими в рими“, гатанки, приказната колекция на „Дисни“ с „Бамби“, „Пинокио“, „Аладин“, „Питър Пан“ (пъхнете я скришом в чувала на Дядо Коледа). Момиченцата обичат книжки с мадамчета, например „Играй с модерните момичета“ или „Моден свят“ с 200 стикера за многократна употреба. Тези две книжки не са само за блондинки (и за всички брюнетки, които мечтаят да бъдат блондинки). Те и развиват творчески умения.   

Навик като всеки друг

Четете редовно на децата. После те ще започнат сами да четат. Да, четенето иска време, търпение и в началото дисциплина. Едно приятелско дете всеки ден трябваше да чете точно когато всички други правеха по двеста скока в морето от най-стръмната скала. Година по-късно обаче същото дете излизаше от водата и посягаше към енциклопедия на National Geographic. Дори ни изпитваше по нея: „Защо кръвта ни е червена? Защо треперим от студ?“. 

Влезете ли в магазин за играчки, излезте и с книжка или с книго-играчка. „Фют“ имат прекрасен комплект от книга и меки кубчета с животни, а в „Красавицата и звярът“ на „Хермес“ има цял замък. Създайте си ритуал да избирате и купувате заедно книжки. Дори да не е нещо, което за вас е първа необходимост, като например енциклопедия за динозаврите. Оставете децата сами да си избират книгите, независимо от художествена им стойност. По-късно ще разберат разликата между „Лили Чудото“ и „Братята с лъвски сърца“. 

Включете и другите членове на семейството в четенето. Нека кака или бати почетат на по-малкото преди сън. Помолете детето да ви прочете нещо на вас, за да ви приспи. Ако знаете само колко хубаво се заспива на първата рецепта на „Вече мога да готвя“ на „Пан“! И на някоя задача от „Математика за лека нощ“!

Има период, в който децата леко се отдръпват от книгите. Могат да четат, но бавно. Тогава подходяща е поредицата „Мога да чета сам“ на „Златното пате“– грамадански букви, прости изречениия и прекрасни илюстрации. Или енциклопедии за човешкото тяло, космоса, храната, празници и обичаи. Пробвайте и да се редувате: „Един ред от „Спящата красавица“ ще ти прочете тати, един ред – ти. От мама ще разбереш кой е най-високият човек на света (енциклопедията на „Хермес“ с 200 невероятни факта). А ти ще ми кажеш кое е най-скъпото подстригване на света.

Насърчавайте всякакво четене

Подарявайте книги със или без повод, явно или скришом. Защо феята на зъбките да „носи“ винаги „парички“? Като може да донесе и книгата, която детето с нетърпение чака да се преведе? Ако се каните да пътувате, пъхнете в ръцете на детето един „Таен дневник“ (има и за момиченца, и за момченца) или „Смях карти с професиите“. Заедно с обсъждането на облеклото за първия лагер („Новото зелено клинче отива ли си с бялата тениска на „Филип Плейн?“), обсъдете и коя книга детето да постави в багажа. Без, естествено, да заръчвате колко страници на ден да прочете. Ще се учудите, че го е направило: „Понеже кака заспа първа и ми стана скучно, аз си четох малко от „Моята първа книга за България“.

Насърчавайте всякакво четене. Когато се научат да четат гладко, децата са така очаровани от това ново умение, че дори етикета на бутилката с минерална вода им се струва вълшебство.

***

Главата на д-р Бенджамин Спок за детската градина започва с изречението: „Най-важното е домът“. Яслата, градината и училището не заместват дома, а го допълват. Ако искате детето ви да прекарва по-малко време с телефон и повече – в четене, няма да стане веднага, като с магическа пръчка. Ако вие четете, ще четат и децата ви. Ако книгите са част от вашия дом, път и развлечения, ще са част и от техните.

Разгледай всички книги от „Хиполенд“  ТУК!

Назад към всички статии