БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

6 ползи за децата от игрите на открито

 

 

Всички с умиление си спомняме детството и часовете, прекарани във весели и безгрижни игри навън. Тогава беше трудно за родителите да ни накарат да се приберем и винаги молихме за още само 5 минутки, за да приключим с криеницата и народната топка.

В днешния свят на технологии, децата имат все по-голяма нужда от това да бъдат навън, сред природата, да комуникират с приятелите си, да играят. Активностите на открито правят децата не само по-усмихнати, но и по-здрави.

Нека разгледаме няколко ползи от игрите на открито:

1) Развиване на сетивата и опознаване на природата

Околната среда помага при развитието на сетивата при децата. Свиквайки да виждат и усещат природата наоколо, те се научават да я обичат и пазят. Събирайки камъчета, листа, клонки и кестени, децата опознават различните форми, цветове, текстури и т.н.

2) По-добро здравословно състояние

Забавленията навън поддържат децата здрави и в добра физическа форма. Вероятността да бъдат изправени пред проблеми като затлъстяване или сърдечни заболявания в по-късен етап от развитието си става много по-малка. Игрите навън влияят добре и на зрението, замествайки телевизора, лаптопа, телефона и всички други техники, които във все по-ранна възраст стават любими на децата. А след изразходената енергия навън, по-добрият сън е гарантиран.

3) Набавяне на витамин D

Всички знаем колко полезен за организма е витамин D – „слънчевият витамин“. Когато децата играят навън, те си го набавят от слънчевите лъчи и така се повишава имунната им защита.

4) Развитие на социални умения

На детските площадки, в парка, пред блока - децата винаги си намират приятели, с които да измислят ново забавление. Те се адаптират едни към други и така се научават да бъдат приятелски настроени.

5) Стимулират въображението и креативността

Когато добре познатите игри вече им омръзнат, децата имат свобода да използват въображението си, за да измислят нови игри – строене на замъци, дървени къщички, бягане с препятствия.

6) Развиват възможностите за справяне с различни ситуации

Дали да се качат на високото дърво? Ще се радват ли от спечелването на играта, ако играят нечестно? Има много ситуации по време на детските игри, които изискват отговорни решения.

 

Ползите от игрите на открито са много. Насърчавайте децата да играят навън и да се забавляват с приятелите си, за да бъдат здрави, щастливи и да съхранят тези хубави спомени от детството си.

Назад към всички статии