БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

5 лесни начина да развием таланта на децата!

Всяко дете има уникални интереси, възможности и скрити таланти. Като родители наша е отговорността да помогнем за откриването и развитието им. Често пъти много таланти не се забелязват в училищната среда и тук е нашата роля – да ги „видим“ и развием още от най-ранна детска възраст.

Ето пет лесни начина талантът да не остане скрит.

  1. Наблюдение

Първата стъпка към откриване на таланта на детето е наблюдението. Какво обича да прави Вашето дете? Предпочита да строи с конструктори, да рисува, да разказва измислени истории или да слуша музика?

  1. Отворени въпроси

Въпросите с незавършен край са прекрасен начин да поддържате непрекъсната връзка с детето и да насърчите креативното мислене. Избягването на отговор с „да“ и „не“,  стимулира децата да мислят за повече детайли в отговор на въпроса. Така ще научите повече за това какво е неговото мнение и как разсъждава.

  1. Попитайте някой друг

Като родители сме твърде близко до децата и може да се случи да не забележим техния природен талант. Помолете учител, член на семейството или близък приятел за мнение и каква силна страна на детето вижда.

  1. Слушайте

Заслушайте се във въпросите на детето си. В предучилищна възраст децата задават много въпроси. Това е начинът, по който те откриват света. Наблюдавайте към какво са любопитни. Ако, например, детето задава много въпроси за космоса, можете да потърсите отговорите заедно, в някоя енциклопедия на рафта. Ако чуете какви са интересите на децата Ви, ще помогнете естествените им таланти да излязат наяве.

       5.  Предложете избор

Предлагайки различни начини за игра и забавление, ще получите ценна информация за предпочитанията на детето. Например, можете да го попитате дали иска да рисува или да строи с конструктор. За по-малки деца можете да ограничите избора в едно-две занимания, за да не се натоварят излишно.

 

Актуални предложения за различни игри може да разгледате тук.

 

Назад към всички статии