БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

4 полезни съвета за избора на спално бельо за Вашето бебе

Изборът на спално бельо за Вашето бебе е важен, защото при раждането си децата спят много и прекарват по-голямата част от денонощието си сред чаршафчета и възглавнички. На какво да обърнете внимание, за да спи бебето спокойно и да е здраво?

1.    Изберете подходящ състав на плата 

За спалния комплект на бебето е препоръчително да изберете естествени материи. Те са екологични, дишащи, меки. Класиката за бебешките сетове е да са от 100% памук. Той е също така хипоалергенен. Синтетиката не попива добре, а и може да раздразни много нежната бебешка кожа. Вълнените материи също не са подходящи в случая.

1.1. Видове памук

-         Хасе – обикновено е съставено от 100% памук, но е с по-малка гъстота на изтъкаване на хоризонталните нишки 42-46 нишки/см2 (зависи от качеството). Тази материя е в по-ниския клас на памучните платове с основен недостатък голямата свиваемост на материята при пране. Предимството му е по-ниската цена.

-         Ранфорс - най-често избираната материя за спално бельо, с много добро съотношение цена/ качество. Ранфорсът  е тъкан, съставена от 100% памук. Тъкат се една нишка върху една, което разпръсква светлината, материята е по-матова и много здрава. Багри се добре и се поддържа лесно.

Ранфорсът бива два вида:

  • Ранфорс с 57 нишки/см2. Свиваемостта му е около 4%.
  • Ранфорс с 63 нишки/см2. Свиваемостта му е още по-малка.

-         Памучен сатен – въпреки че на допир и усещане памучният сатен наподобява сатена, между тях има разлика. Памучният сатен се тъче от памучни влакна, а сатенът - от копринени. Общото между двете е, че се използва еднаква техника на тъкане на влакната (четири нишки върху една (4/1). Тази техника на изтъкаване придава мек и лъскав завършек на текстила. Това е много фина тъкан от висок клас (с около 83 нишки/см2), на която можете да се доверите, ако искате да вложите повече средства за спално бельо. Издържлив е на износване, пере се машинно. Важно! Не бъркайте памучния сатен с тъкан с търговското име сатениран памук, която е с друг състав, обикновено изкуствен и не е подходящ за спално бельо, особено за бебета.

-         Египетски памук и пима памуки двата вида са с много високо качество. При египетския памук дължината на нишката е най-голяма спрямо тази на другите памучни влакна, което прави материята от такъв памук естествено много мека и издържлива на износване. Дори се предполага, че такова спално бельо става по-меко и по-меко с течение на времето. Единствен конкурент на египетския памук донякъде е сортът пима. Това са платове с много високи качество и цена и се предлагат рядко на пазара.

2.    Изберете подходящ размер на спалното бельо

Долният чаршаф трябва да приляга плътно по матрака и да остава на мястото си, колкото и да се върти детето. Имайте предвид не само площта на матрачето, но и височината му. Така подбрано чаршафчето няма опасност да се събере на топка или детето да се усуче в него през нощта.

Изберете материя, която е лесна за пране и поддръжка

Леглото на бебето се замърсява често и много лесно. Разлята течност, протекла пелена, върната храна…. Така че изберете спално бельо от естествен материал, който се пере лесно, съхне бързо и издържа на често почистване.

3. Подберете подходящия цвят и десен

Цветът и десените влияят на настроението. 

Цветът и десените влияят на настроението. Изберете такива, които Ви харесват и създават красота около Вас и бебето Ви  тук. 

Назад към всички статии