БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Какво трябва да знаем за кърменето

Кърменето е широка и многостранна тема и не винаги е лесно да се говори за него. Защо кърменето е толкова важно и как да го планираме по правилния начин?

Фундаменталната важност на кърменето

Световната здравна организация /СЗО/ определя кърменето като една от  приоритетните цели на общественото здраве в световен мащаб. Този начин на хранене на новороденото има толкова много ползи, ето само най-важните: предпазване на новороденото от респираторни  и гастроентерологични инфекции, минимален риск от диабет и затлъстяване за детето, намаляване на риска от бъдеща поява на рак на гърдата и на яйчниците за майката, спестяване на средства от скъпи адаптирани храни и не на последно място – храната е винаги стерилна, с точната температура и готова, когато бебето има нужда от нея.

Препоръчително е още по време на бременността бъдещата майка да бъде информирана с научни изследвания за ползите и предимствата на кърменето. СЗО препоръчва бебетата да бъдат кърмени поне първите 6 месеца след раждането. Кърменето може да продължи, паралелно със захранването с други храни, до 2-годишна възраст или докато майката и бебето го искат.

Забравете старите правила!

Модерните препоръки относно кърменето са бебето вече да не се кърми по строг график, а само когато прояви признаци, че е гладно. Свободното кърмене извън строго установен график няма да попречи на производството на кърма.

Първите 40 дни след раждането се определят като „фази на калибриране на млякото“, в които производството на млякото се систематизира и майката и бебето се научават да управляват сами процеса на кърменето. Ако все пак решите да въведете и хранене с биберон с адаптирано мляко, направете го след първите 30-40 дни след раждането, за да избегнете риска от спиране на кърмата.

Храненето, когато бебето огладнее, не винаги е лесно и може да бъде твърде изморително и ангажиращо за майката. Но честото кърмене си струва, особено кърменето през нощта, защото нощните кърмения са особено важни за поддържане на производството на кърма през деня и в следващите седмици.

Кърменето е семеен въпрос

Кърменето не засяга само майката, но и цялото семейство, най-вече бащата и най-близкото обкръжение роднини и приятели, които трябва да й помагат и да я подкрепят в това невероятно, но твърде изморително пътуване. Родилката няма нужда от въпроси и коментари  от типа на  „Сигурна ли си, че имаш достатъчно мляко?“  или „Не вярвам, че млякото ти е достатъчно хранително“, а от подкрепа, от окуражаване, а при нужда – от съвет на специалист, който най-добре да прецени и да посъветва как процесът на кърменето да продължи успешно, без съмнения и трудности.

Да припомним също, че процесът на кърменето не е само и единствено с цел хранене на бебето, но отговаря и на нуждата на новороденото от близък контакт с майката: да се чувства защитено, спокойно, обичано, за да расте физически и психически здраво и пълноценно.

  За да си помогнете в тази толкова важна за майката и бебето мисия на кърменето, за да бъде то по-приятно и успешно, и защото Вие и Вашето бебе заслужавате най-доброто, разгледайте висококачествените продукти с марка Medela !

Възползвайте се и от специалната ни пролетна оферта до 6.05.2024г., разгледайте тук!

 

 

 

Назад към всички статии