Отстъпката от  25%  при покупка на стойност над 10 лева в един касов бон се начислява на ниво кошница.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Как да накараме децата да обичат четенето

 

 

За най-малките ученици лятната ваканция вече дойде, а за по-големите е все по-близо. Голяма част от децата прекарват свободното си време в игри навън и не искат да останат у дома, за да четат книги. Ако се чудите как да ги накарате да заобичат четенето, следвайте някои от тези стъпки:

1) Започнете да четете заедно

Поне в началото е добре родителите да четат заедно с децата си. Така те ще се чувстват по-уверени. Показвайте им къде грешат. Можете да четете и заедно – всеки своята книга. Това също е начин децата да чувстват подкрепата ви.

2) Превърнете четенето в забавление

Нека признаем, че четенето не е много забавно занимание за децата. Те обичат да играят и да общуват с приятелите си. Затова е добре да се помисли как четенето да стане забавно и вълнуващо за децата. Изберете различни по тематика книги, които имат интересни илюстрации в тях, които да привлекат вниманието им.

3) Интересни начини за разказване на приказките

Разказването на приказките ги прави забавни и приятни за децата. Можете да изберете книга и да поискате от тях да влязат в ролята на любимия си герой заедно с вас, като си направите мини спектакъл. Това ще им помогне да развият интерес към четенето на книги, които после да пресъздават с вас или с приятелите си.

4) Започнете с по-лесни за четене книги

Започнете с кратки басни, приказки и разкази, които имат повече илюстрации и по-малко текст. Това ще помогне да задържите интереса на децата към четенето за по-дълго време.

5) Разберете какво харесват най-много

Наблюдавайте кои теми са най-интересни за децата. Избирайте книги, които те харесват. Ако обичат да четат книги в областта на науката, не ги принуждавайте да четат фантастични истории.

6) Дискутирайте историите от книгите

Децата обичат да водят разговори с родителите си. Когато приключат да четат дадена книга, попитайте ги какво им е харесало в нея, каква е поуката, за какво се разказва и т.н. Ако децата обичат да рисуват, помолете ги да нарисуват това, което са прочели. Дискутирането на книгите без съмнение ще стимулира техния интерес към четенето.

7) Подарявайте им книги

Следващия път, когато децата са направили нещо, което трябва да бъде възнаградено, подарете им интересна книга. На първата страница напишете хубаво послание, което да виждат всеки път, щом я отворят.

Четенето обогатява речника на децата, повишава тяхната креативност и развива въображението им. Игрите навън им носят забавление, развиват социалните им умения и ги поддържат по-здрави. А комбинацията от двете занимания прави децата щастливи, знаещи и усмихнати.

"След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен." - Фредерик Дъглас

Назад към всички статии