БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Как да избера перфектно име?

 

Как да избера перфектно име?

Въпрос с повишена трудност

 

Изборът на име за новородено се превръща в малка война между бъдещите родители и най-вече техните семейства. Без значение на кое име ще се спрете, винаги ще има засегнат от факта, че не сте избрали точно него за вдъхновение. Предлагаме нашето обяснение защо името е толкова важно и няколко съвета, които могат да Ви помогнат в избора.

От астрологична гледна точка името „отваря“ пътя на един човек и определя посоката на личностно развитие. Рационално погледнато, то е първото, което създава впечатление и се запомня от околните. Решението как да се казва детето е процес на обсъждане между двамата родители, но често майката има предварителна идея за названието поради близката връзка, която изгражда с детето по време на бременността. А и все пак кое малко момиче и вече пораснала жена не е мислила за това как да кръсти своето малко съкровище?

Ако все още не сте избрали конкретно име обаче, бихме искали да насочим вниманието Ви към следното:

1.  Дълго име – да или не?

Дългите имена звучат красиво и величествено, но съществува риск при всяко представяне да се налага уточнение как правилно се произнася и най-вече как се изписва. Повярвайте, че след време тази процедура става досадна и действа изнервящо на моменти.

2.  Правопис на името.

„Само да попитам, с двойно „н“ ли се изписва името ти?“ Познато, нали? За да се избегнат такива ситуации, подберете наименование, което не предлага възможни вариации за изписване.

3.  Име и фамилия

Не избирайте име, което е прекалено близко с фамилното. Комбинации като Теодосий Теодосиев не звучат добре и съществува потенциална възможност за подигравки.

4.  Дали ни харесват популярните имена?

Някои родители не искат детето им да носи име, което вече присъства в класации за най- популярни имена. Може да си направите експеримент като посетите една класна стая и повикате „Георги“. Гарантирано ще се обърнат поне три деца с това име.

5.  Името ще отива ли на детето, когато порасне?

Не забравяйте, че след време бебето ще се бъде голям и отговорен човек. Имената, които звучат перфектно за новородено, няма да са удачни за човек с отговорна позиция. Например, ако дъщеря Ви е научен ръководител, няма да й е приятно да се обръщат към нея с „Бубу“.

6.  Специфичните названия не са добра идея

Как ви звучи името „Въртолета“? Може би твърде ексцентрично и неподходящо за човек, нали? Подобно наименование по всяка вероятност ще предизвика подигравки в малките деца и известна доза съжаление във вече порасналите такива.

7.  Името на новия член на семейството отива ли си с имената на по-големите деца?

Опитайте се да подберете име, което не е твърде сходно с тези на по-големите Ви деца. Например, ако по-голямото дете е Иван и очаквате момче, за което сте избрали „Ванко“, ще се наложи да уточнявате за кого от двамата става въпрос. Добър тест е да си представите, че се обръщате към децата си в парка или на детската площадка. Ако начинът, по който звучат заедно не ви харесва, определено трябва да преосмислите избора си.

8.  Ако кратката форма на името звучи добре, значи е перфектно.

Колкото и да не ви се иска, не може да предотвратите при обръщение, името да бъде съкратено. Помислете дали ще се притеснявате, ако към Александър се обръщат със „Сашко“ или към Радослава с „Радка“. Ако тези примери не Ви допадат, може би е време да редуцирате списъка с предложения.

9.  Име, вдъхновено от известна личност

През годините сме попадали на различни изумителни случаи. Не е добра идея да кръщавате бъдещото си дете на любим футболен отбор или моден бранд. В повечето случаи комбинациите са комични и предизвикват нежелана вълна от внимание.

10.  Изберете името с любов.

Изборът на име е един от първите подаръци, които можете да направите на Вашето дете. Затова не забравяйте най-важното – нека водещият мотив за предпочетеното название е именно любовта.

Назад към всички статии