БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Да подготвим детето за първия учебен ден

Петнадесети септември наближава „със страшна сила“. Без значение дали ще избирате нещата за първия учебен ден on- или offline, набавете ги на спокойствие. Подготовката за новата учебна година трябва да е (още един) празник.      

И аз ще бъда ученик

Раничката е една от важните придобивки – толкова важна колкото дамската чанта за жените, кардхолдера за мъжете и любимата играчка преди сън за децата.

Раничката обикновено се занася в детската градина в началото на седмицата и се прибира в края. Малките обичат да я показват сякаш е тортата за рождения им ден. Сред разнообразието от „Хиполенд“ ще намерите героя, който вашето дете обича. Има прекрасни ранички с Мини Маус, Пес Патрул (новият филм е с премиера по кината), прасенцето Пепа (с Пепа има и чадър!), Елза и Ана от „Замръзналото кралство“ (включително такава, която детето да оцвети), Цар Лъв, Колите, динозаврите. Има и ранички, които издават звук (Baby Shark, да кажем, възпроизвежда част от популярна песен).

С любимия герой или марката за раничката има също така несесер, комплект за оцветяване под формата на куфарче, спортен сак (на Maped, например, изглеждат доста апетитно), кутия за обяд и бутилка за вода. За да е всичко в тон. Ако пък в къщата ви щъпурка дете на 2-3 годинки, което много иска да бъде ученик като кака и бате, вземете му бюро и столче на Ecoiffier. Дали защото знаят, че малките копнеят да пораснат, от марката са кръстили този комплект Les Maxi.    

Ако детето ви тази година ще прекрачи (пред-)училищния праг, разгледайте предложенията на LEGO. Друго си е, да отидеш на 15-ти септември с LEGO Нинджаго на гръб, с несесер на същата марка, с гел химикалки и сглобяема LEGO линийка. „О-о-о, в семейството на това дете математиката явно се тачи“, ще си помисли някой родител. И кой знае...тази есен двете нови приятелчета може да сглобяват конструктори един до друг.

Дори да харесате раница онлайн, отидете на място с детето, за да я пробва. Стои ли му като харизана преди години от богат роднина от Австралия? Или е удобна, по мярка, красива и детето ще я носи с хъс?

Втори клас, втори клас...хубаво е тук при нас!

Когато избирате раница, независимо дали за втори, трети или четвърти клас, гледайте да е с поне един преден и поне един страничен джоб (за вода), ергономичен или „термоформ“ гръб, с регулируеми презрамки. Такива са повечето раници на HEAD и Gabol. Някои имат и светлоотразители. Макар рядко детето да се прибира по тъмно покрай профучаващи коли, безопасността е важна, с две ръце сме „За“. Други ранички са водоустойчиви и имат твърдо дъно, което щади гръбчето на вашия ученик. Заложете на лека раничка. Едно е раничката без пълнеж да тежи 5 кг, съвършено друго – да е лека. Дори само от бусчето до входа на училище, удивително е какво носят на плещите си децата ни!  

За по-големите ученици раниците са с повече отделения, с място за лаптоп или таблет, с изход за слушалки, със скрит джоб на гърба. HEAD имат раници със златни рога, акули, едри или дребни като точици сърчица; GABOL – със стилизирани геометрични фигури, с планетите, с лилаворозови цветя и със спортни мотиви. HEAD, Gabol и LEGO имат към раниците си и несесер. Така, и за по-голямото дете можете да направите комплект.

Предложенията пък от Starpack с коте, панда, хъски и далматинец са като от луксозен албум на National Geographic (дори се чудехме не може ли и ние да се появим някъде с тях). Някои Starpack ранички имат и плюшен пискюл, а знаете децата колко много обичат нещо да виси („Много е файнско, мамо!“)...Как да не му се прииска на човек да е ученик!

Черна дъска вместо тъчскрийн       

Интерактивните (touch screen) дъски вече се срещат често не само в класната стая, но и в детските градини. Ако искате да вкарате малко ретро елемент в интериора, вземете една двустранна магнитна дъска за 15-ти септември. Много полезно нещо се оказва. Когато ние си купихме дъска на Doloni (от едната страна е магнитна, а от другата – черна), децата веднага започнаха да си играят на училище. Каката помоли по-малката си сестра да направи фонетичен анализ на не-знам-коя-дума, а на най-малкия, понеже още не знаеше буквите, отреди ролята „държач на гъба и тебешир“. Тази дъска и до днес заема почетно място в детската стая. На нея децата рисуват, пишат (дори извинения един към друг), записват резултата от „Кент-Купе“ на карти, дори ни оставят изчерпателни бележки от типа на: „В парка сме“. Наскоро и ние им написахме бележка с тебешир на черната страна на дъската: „Отиваме на бар. Ще се върнем след 12 часа през нощта. Не ни звънете. Освен ако не сме си забравили ключовете.“

Още малко съвети

Изберете на детето си химикалки, които бихте избрали за себе си – да пише лесно и меко, а не, когато детето напише за първи път името си с несигурен почерк, да се отбележи на долните 2 листа. Острилката е добре да е с контейнерче. Цветните моливи на Maped, Carioca, Milan и Astra пишат хубаво и се подострят лесно. Един синьозелен Maped детето толкова си харесваше, че не го изхвърли дори когато беше колкото половин нейно кутре. Пастелите е добре да са „маслени“ (Stabilo, Carioca), а не като едно време – пишеха толкова трудно сякаш върху белия лист сме рисували първо със свещ, а после сме сложили водна боя, за да видим какво всъщност сме нарисували. Графитните моливи също изберете внимателно – нека са поне НВ, например от LEGO. Най-добре вземете комплект, защото те се смаляват почти толкова бързо колкото Алиса в страната на чудесата (но за разлика от нея, не порастват).

Последно, но не по важност: плиснете една чаша вода на 15-ти септември преди детето да излезе от вкъщи. Така правеше нашата баба, бивша начална учителка („с трима сина-инженери, които отгледах сама!“). И добавяше, че на нас ще ни върви като по вода, а на нея – като по червено вино и бели рози. Честит първи учебен ден!

Назад към всички статии