Among Us

Among Us

Among Us е онлайн мултиплейър социална игра от 2018 г., разработена и публикувана от американското студио за игри Innersloth.

Играта е вдъхновена от парти играта Mafia и научнофантастичния филм на ужасите The Thing. Among Us позволява игра на различни платформи.

Въпреки че играта беше пусната първоначално през 2018 г. с малко масово внимание, тя получи огромен приток на популярност през 2020 г. поради много известни стриймъри на Twitch и потребители на YouTube, които я играят. Отделна VR версия на играта, Among Us VR, ще бъде пусната за Meta Quest 2, SteamVR и PlayStation VR, разработена от Schell Games.

Among Us се развива в обстановка с космическа тематика, където играчите изглеждат като цветни безръки анимационни астронавти. След издаването на космическия кораб "The Skeld", в по-късните години бяха добавени три други карти: небостъргачът "MIRA HQ", планетарната станция "Polus" и "The Airship" (базирана на Infiltrating the Airship от серията на Henry Stickmin, също разработена от Innersloth).

Всеки играч поема една от двете роли – повечето са членове на екипа, но малък брой играят самозванци (Impostors) – което не променя външния им вид. Целта на членовете на екипа е или да идентифицират и да гласуват за самозванците, или да завършат всички задачи около картата. Целта на Самозванците е тайно да саботират мисията или като убият членовете на екипажа, преди да изпълнят всичките си задачи, или като предизвикат бедствие, което не е разрешено навреме.