БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА * над 89,00 лв.

Игра Опознай България

Марка
Play Land
SKU
046911
26,98 лв.
Налично
Добави в списък с любими

XИПОЛЕНД не гарантира наличността на стоката към момента на приключване на поръчката! В случай на междувременно изчерпана наличност, ще се свържем с Вас!

Описание

В тази интересна игра чрез виртуално пътешествие играчите ще опознаят 28-те области на страната и ще научат интересна информация за забележителностите им. За да спечелят пари, те ще трябва да отговарят на общи въпроси за страната и да покажат знания. В пътуването си играчите ще срещат изненади и трудности, но с правилна стратегия и късмет всеки може да мине през тях и да спечели. Всеки един от участниците трябва да покани и приятели. Играчът, завел на обиколката приятели, печели повече точки и пари. Играта е предназначена за двама до четирима играчи.

Как да играете:
Първо се избира водещ. Той отговаря за касата, задава въпросите, проверява отговорите, записва точките и следи за спазването на правилата. Играчите избират по една игрална фигура и я слагат на стартова позиция, получават от водещия и карта Паспорт, на която е отбелязано кои два маршрута да ползват, без да плащат. За всяко ползване на останалите два маршрута всеки играч трябва да плати по 20 евро. Водещият раздава по 1000 евро на всеки, а останалите пари формират касата на играта. Картите се подреждат извън игралното поле в отделни купчинки според вида им и с лице нагоре. Картите Екскурзия и Приятели остават при водещия.
Играчите хвърлят зара и този с най-висок резултат започва играта. По същия начин се определя редът на останалите играчи. Игралните фигури се местят по посока на часовниковата стрелка с толкова полета, колкото показва зарът. Един ход е един квадрат.
Играта протича на две нива. Първото ниво е външното игрално поле, а ходовете са с различни обозначения и функции. Второто ниво е вътрешното игрално поле - картата на България с отбелязани 28-те области на страната. Играейки на първо ниво, играчът се стреми да отговори на повече въпроси (ход Въпрос), да закупи повече екскурзии (ход Екскурзия) и да покани приятели (ход Приятели).
Преди да започнете играта, трябва да знаете функциите на различните ходове.
Първо ниво:
• Ход Спонсор. Попадайки там, трябва да изтеглиш карта от съответната купчина и, с малко късмет, да спечелиш пари. Ако на гърба на изтеглената карта има печеливша сума, играчът получава сумата от водещия, ако няма нищо.. късмет... И в двата случая трябва да върнеш картата в тестето, като я сложиш най-отдолу. Има обаче едно условие. Само играч, притежаващ поне една карта Приятел, може да тегли карта Спонсор.
• Ход Приятели. Попадайки на него, трябва да изтеглиш една от картите Приятел и да я запазиш. За всеки Приятел получаваш по 300 евро от водещия. Заедно с карта Приятел получаваш като бонус една произволна карта Екскурзия, за която обаче плащаш 50 евро. Всеки играч може да вземе със себе си максимум двама приятели.
• Ход Купон означава много, много смях. Попадайки тук, трябва да изтеглиш карта от съответната купчина и да изобразиш муцунката на гърба на картата. За проявената артистичност останалите играчи ти дават по 20 евро. След изпълнение на задачата картата се връща обратно в тестето.
• Ход Екскурзия. Трябва да изтеглиш една от номерираните карти Екскурзия. На картата е отбелязана дестинацията на пътуването. Сумата, която трябва веднага да платиш на касата, е 50 евро. Изтеглената карта остава при теб.
• Ход Граница. За разлика от другите ходове не е задължително играчът да попадне на ход Граница, за да направи екскурзията си. Достатъчно е само да премине през нея. Тогава той поставя игралната си фигура на червения ход с дадената буква. Ако играчът няма право на игра върху избран маршрут, той трябва да заплати на водещия 20 евро. Играчът вече е задължен да направи поредния си ход във вътрешното поле. Ако за играта му не е необходимо да влезе във вътрешното поле, но игралната му фигура попадне на ход Граница, той плаща 10 евро на водещия.
• Ход Въпрос. Попадайки на него, трябва да изтеглиш карта от съответната купчинка и да хвърлиш зара. Полученото число определя номера на въпроса. Водещият задава въпрос с два варианта за отговор. При верен отговор получаваш 50 евро, при грешен играчите до 12 години плащат на водещия по 50 евро, а играчите над 12 години – по 100 евро. Ако играчът е придружен от един приятел, сумите се удвояват. Ако е с двама приятели, сумите се утрояват. След отговора картата се връща обратно в тестето. Ако на гърба на картата липсва номерът на въпроса, играчът плаща на водещия 10 евро.
• Ход Късмет. Попадайки на него, трябва да изтеглиш карта от съответната купчинка и да хвърлиш зара. На гърба на всяка карта са посочени цифри и показания на зара, а срещу тях спечелените "+" или загубените "-" пари. Според получената цифра се определя дали печелиш или губиш посочените суми. В този случай няма значение дали си с придружител или не. След отговора картата се връща обратно в тестето най-отдолу, а водещият дава или прибира парите.
• Ход Проблем означава, че пропускаш следващия ход.
• Ход Старт. От този ход всички играчи започват играта. При попадане на хода Старт в процеса на играта играчът получава от водещия 50 евро. Ако играчът е с един приятел, получава 100 евро, ако е с двама приятели - 150 евро.
Второ ниво:
Първият кръг след червеното кръгче е Граничният пункт. След него ходовете са Областите в България - бели кръгчета с номера. Играейки на второ ниво, играчът започва играта от ход Област. Той слага игралната си фигура на този ход с номер, съответстващ на номера на карта Екскурзия, без да хвърля зара. Сега играчът трябва да отговори на три последователни въпроса. Водещият прочита кратка информация за самата забележителност и задава въпрос, давайки два възможни варианта за отговор. След като получи отговора, проверява верността му. При верен отговор, за всеки въпрос играчът получава 20 евро, при грешен - плаща 20 евро. Ако играчът е придружен от един приятел, сумите се удвояват, ако е с двама приятели, сумите се утрояват. Водещият отбелязва точките. По време на пътуването по даден маршрут играчът може да посети наведнъж всички области, за които има карта Екскурзия. Когато играчът приключи с екскурзиите, той просто мести игралната си фигура на ход Граница, от която е започнал.
Всеки играч гради индивидуално своята стратегия на игра. От началото на играта водещият записва точките на всеки. Играчите до 12 години получават по 2 точки за всеки верен отговор, а играчите над 12 години  - по 1 точка. Това се отнася за отговорите на всички въпроси.
Самата игра зависи от знанията, късмета и вярно изградената стратегия на всеки играч. След като всеки играч посети поне шест области или играчите се договорят времетраенето на играта да е един час (препоръчително), водещият спира играта и преброява верните отговори, а играчите - парите си. Играчът с най-висок резултат е най-осведоменият, а играчът с най-много пари е най-богатият. Нека всеки да се опита да бъде и двете!
Всички финансови операции, освен тези между самите играчи, минават през касата на играта. Забранено е да се дават пари назаем. Играч, който остане без пари, напуска играта. Верните отговори са отбелязани в самата книга.

Комплектът включва:
• игрално поле с диаметър 45см, по краищата на което са разположени ходовете, а в центъра е картата на България с маршрути за обиколката,
• 28 карти Екскурзия,
• 4 карти Паспорт,
• 8 карти Приятели,
• 12 карти Въпрос,
• 8 карти Купон,
• 8 карти Късмет,
• 8 карти Спонсор,
• 60 броя банкноти,
• 4 игрални фигури,
• 1 зар,
• книга с въпроси и отговори


Подходяща за деца над 8 години.
Размери на кутията: 40х28х6см
Тегло: 0.791кг
Характеристики
Възраст Над 7 г.
Пол За момчета, За момичета
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация